Tropen
Antoine A.R. de Kom opent zijn bundel ‘Tropen’ uit 2013 met een sprong terug in de tijd. Ogier De Gombaud, een Franse, in 1803 door Napoleon naar Cayenne verbannen grenadier, schrijft aan Koning Lodewijk XVIII. Het is 24 april 1815, De Gombaud woont inmiddels in Suriname. Hij doet zijn beklag over Napoleon en brengt de prenten ter sprake die hij tijdens zijn ballingschap gemaakt heeft. Vogels tekent hij.
Het kan toeval zijn, maar ik denk dat tussen de pareltjes die volgen de gedichten waarin vogels een hoofdrol spelen het diepst glanzen.
Laat iemand waden
Laat iemand de houding
van een flamingo aannemen
Laat iemand de houding
van een zich voedende flamingo
Langzaam aannemen.
En laat iemand waden door
Ondiep water, het ondiepe
dat staat op open
Modderbanken, laat iemand
waden zoals alleen een ruiende
Flamingo dat kan. Ja, laat iemand
slapen op 1 lila poot, met de kop
Op de rug ter ruste, met de kop
tussen roze, karmijn rode vleugels.
''
Wat is ‘Tropen’ een heerlijke reis in de tijd en in de ruimte. Wind die palmenbladeren doet ruisen, de tantes, het trage ritme van leven, van bewegen, van je verplaatsen langs de berm van een stoffige straat, dieren, veel vogels. Kleur, vooral groen. De tropen, in het echt en net als in het echt, onder een glazen dak in Amsterdam. De Kom is van Surinaamse afkomst en je merkt aan hoe hij schrijft, die roots zijn een deel van hem. Voor altijd in de tropen, waar hij ook is.
“Tropen” – Antoine A.R. de Kom (2013)
●●●●○ (4/5)
De volledige recensie (met plaatjes, en praatjes) vind je hier: https://rondetijd.blogspot.com/2022/03/tropen.html