Wederom bijzonder
Het verhaal begint met hoe voormalig KGB-agent Leo Demidov zijn vrouw Raisa heeft leren kennen. Daarna wordt een stap in de tijd gemaakt en is met met Raisa getrouwd en hebben zij twee dochters geadopteerd (zie boek Kind 44). Het is de tijd van Koude Oorlog.
Raisa is leerkracht en ze gaat in die hoedanigheid mee met een vredestour naar New York om de verhoudingen tussen Amerika en de Sovjet Unie te verbeteren door jongeren van beide nationaliteiten gezamenlijk in een koor te laten zingen. De twee dochters van Raisa en Leo gaan ook mee. Leo heeft een heel slecht gevoel over deze reis maar gezien zijn verleden krijgt hij geen toestemming om naar Amerika te reizen. Raisa ziet het als een geweldige maar waarschijnlijk ook enige kans voor haar dochters om de oversteek naar Amerika te maken.
Maar zelfs Leo's ergste nachtmerries konden niet de afloop van deze reis voorzien, een tragische gebeurtenis verwoest alles wat hij liefheeft... De officiƫle verklaring, afgegeven door zowel Amerika als zijn eigen land, daar gelooft Leo helemaal niets van maar het strenge Sovjetregime belet hem op onderzoek uit te gaan: hij zal nooit naar Amerika kunnen gaan om de waarheid te achterhalen.
Het leven valt Leo zwaar, hij is verslaafd aan opium om het verleden te kunnen vergeten. Wanneer hij 15 jaar later als adviseur in Afghanistan geplaatst wordt en daar tussen de vechtende partijen terecht komt ziet hij als zijn einde nabij lijkt een minuscuul kleine mogelijkheid om misschien toch ooit naar Amerika te kunnen....
Wat een geweldige schrijver is Tom Rob Smith toch. Evenals in het vorige boek Kolyma wordt je helemaal in het verhaal meegezogen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal niet thuis ben in het communistische verhaal van de Sovjet Unie maar dat was voor mij in ieder geval geen probleem. De schrijver neemt je mee naar het verleden en al na een paar bladzijdes lijk je er midden in te zitten. Alhoewel Leo geen heel sympathiek hoofdpersonage is met zijn KGB-verleden en huidige gedrag is het niet moeilijk om gedurende het verhaal wel degelijk sympathie voor hem te krijgen.