Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ideale eerste kennismaking met futuristische YA

Silke Gorremans 07 januari 2020

De naam Lara Reims doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar daar gaat zeker verandering in komen. Met haar debuut Upgrade vult ze een gapende leegte op in de Nederlandstalige Young Adult markt.  Upgrade past zonder twijfel in het rijtje van futuristische, dystopische verhalen zoals De labyrintrenner van James Dashner, H@ck van Mirjam Mous of Legend van Marie Lu.

Reims is een Nederlandse auteur en dat voel je doorheen het verhaal. Het dorp waar hoofdpersonage Remi woont, de school waar hij naartoe gaat, zijn dagelijkse leven; jongeren zullen zich er onmiddellijk in herkennen. Een frisse verademing, na alle dystopische verhalen die zich in het buitenland afspelen. Hierin vult Reims de eerdergenoemde leemte.

Wanneer je Remi voor het eerst ontmoet, zit hij middenin de game World of Warcraft. Een gamend, jong hoofdpersonage – Reims weet hoe ze de aandacht van haar publiek onmiddellijk moet vangen. Daarnaast weet ze het ook vast te houden. Geen trage verhaalopbouw, er is meteen actie. In de eerste pagina’s van het boek ontdekt Remi dat er iets mysterieus aan de hand is. Hij wordt achtervolgd en zijn ouders hebben geheimen voor hem. Voor je het goed en wel weet bevindt de lezer zich samen met Remi te midden van woeste achtervolgingen en catastrofale ontploffingen.

Er is pas ruimte om op adem te komen, wanneer de reis naar de Creadroom wordt ingezet. En zelfs dan blijft de vaart in het verhaal. Want net als Remi blijf je als lezer een beetje verdwaasd achter. Wie is vriend en wie is vijand? Wie kan je vertrouwen? En wat speelt er zich allemaal af in die mysterieuze Creadroom, waar de toekomst gewoon realiteit blijkt te zijn?

Door de vlotte verhaallijn en de levendige vertelstijl is Upgrade een boek dat heel wat jongeren zal aanspreken die hun eerste stappen zetten op de Young Adult markt. De verhaallijnen zijn niet te ingewikkeld, maar weten je als lezer wel te grijpen. Het verhaal barst van de actie, maar kent ook enkele ontroerende en grappige momenten. Daarnaast draait Upgrade vooral rond futuristische ontwikkelingen. Een onderwerp dat snel kan uitmonden in ongeloofwaardige situaties, maar ook hier slaagt Reims erin om de ontwikkelingen in de Creadroom niet té vergezocht te maken.

Upgrade is een aanrader voor liefhebbers van futuristische verhalen en dystopische romans. Een ideale brug tussen middelgrade en young adult. Een boek dat net zoveel hype verdient als de bekendere Engelstalige tegenhangers.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke Gorremans

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.