Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De rasartiest in beeld: Arno.

sven (JustBooks) 01 maart 2024
Ik ben zelf nog zoekende welke richtingen ik uit wil gaan qua fotografie. Dus bekijk ik regelmatig fotoboeken van andere fotografen om her en der wat op te pikken. Concertfotografie interesseert me wel waardoor het boek Arno van Danny Willems mijn aandacht kon trekken.
Willems is een rockfotograaf uit de jaren 80. In de 90er jaren regisseerde hij videoclips om door te stromen naar reclamevideo’s. Maar meer nog was hij vriend van Arnold Hintjens, beter gekend als Arno. Een Belgische zanger die vooral in het Frans optrad. Een zanger die opgroeide in Oostende en waarvan je wel kunt zeggen dat hij uit zijn leven haalde wat hij maar kon.
In april 2022 stierf Arno maar hij bleef muziek maken tot zijn laatste dag.
Danny Willems fotografeerde Arno 50jaar lang. Tijdens optredens, in de privé sfeer, tijdens tournees. De foto zijn op redelijk groot formaat afgedrukt waardoor ze goed te bekijken zijn. Men opteerde om de foto’s niet chronologisch te plaatsen maar de jaren door elkaar. Zo heb je soms een jonge en een oudere versie van Arno naast elkaar.
Soms loont het wel om vriend te zijn van het model omdat je dan foto’s kan maken die een onbekende fotograaf niet kan. Er is reeds een verstandhouding tussen fotograaf en model die er soms voor kan zorgen dat men intiemere foto’s kan maken.
Willems toont in zijn boek de rasartiest zoals Arno was maar ook de man naast het podium. De vriend, het feestbeest, de man achter de muziek.
Het boek is een nalatenschap aan de fans van Arno. Voor mij is het een inspiratiebron over hoe je, met behulp van foto’s, iemands karakter op beeld kunt brengen. Beelden waarvan de vrienden van Arno kunnen zeggen: Ja, dat is Arno ten voeten uit.
Eén van de betere fotoboeken die ik tot nu toe bekeken heb.
Stefan Vanfleteren, een andere zeer bekende fotograaf heeft de man ook gefotografeerd en verzorgde in dit boek het voorwoord. Hij legt de connectie uit tussen Willems en Arno maar uit het voorwoord blijkt wel dat Vanfleteren gehecht was aan zijn fotografietijd met Arno.
Welke richting ik uit wil met een volgende fotoboek weet ik niet. Deze boeken lezen doet soms wel dromen. Dromen met het idee dat ooooit misschien er een fotoboek komt met beelden genomen door mezelf. Of is dit een droom die nooit werkelijkheid kan worden? Maar zoals men mij reeds gezegd heeft: Wie niet waagt niet wint. Blijven fotograferen en als de tijd rijp is, en het zo in de sterren geschreven staat, wie weet. Waarom niet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.