Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

manipulatie van beeldmateriaal.

sven (JustBooks) 09 april 2024
Eén van de zaken die je leert in de opleiding fotografie, jaja ik ben daar weer, is dat de manier waarop je een foto neemt zeer belangrijk is. Je kan de waarheid benadrukken of deze verhullen. De komst van AI in fotografie doet mij nog meer de vraag stellen bij bepaalde foto’s of ze nu waarheidsgetrouw zijn of niet. Mijn volgende informatievere boek gaat daar eigenlijk over.
Marc Welsch zat bij het leger waar hij instond voor de persdienst. Vanuit zijn tweeledige ervaring in militaire stuf en civiele verslaggeving schreef hij het boek België door de ogen van de Nazi’s.
Als je het woord Nazi ziet staan weet je al vlug dat het boek Wereldoorlog II als onderwerp heeft. Maar dit boek gaat over de propaganda afdeling van het Duitse rijk.
Hiervoor wordt specifiek Otto Kropf opgevolgd. Kropf was een Duitse beroepsfotograaf die met zijn foto’s van België de voor Duitse bevolking de oorlog in beeld bracht. Hij propagandeert (is dat eigenlijk wel een woord) de oorlog maar op een manier waardoor de Duitse bevolking een geromantiseerd beeld krijgt ervan.
Denk daarbij aan een goedgevuld markkraam boordevol met groenten en fruit terwijl iedereen honger leid. Wie de foto ziet, kan enkel opmerken dat er voedsel op overschot is.
Welsch probeert de foto’s te analyseren en plaatst ze daarom ook onder bepaalde hoofdstukken.
Zoals bv Orkaan over België, architectuur, goeie verstandhouding en zelfs vrouwen krijgen een plaatsje. Nu kan je jezelf natuurlijk de vraag stellen hoe hij daar de mensen kan bedriegen met zijn foto’s.
Awel zal het u eens uitleggen.
Zo fotografeert Kropf een stapel helmen om aan te duiden dat er al enorm veel tegenstanders gestorven zijn en dus de winst voor het grijpen is. Hij fotografeert zichzelf tussen de gevangen soldaten om aan te geven dat de overwonnen soldaten direct verbroederden met de Duitsers terwijl ze eigenlijk naar strafkampen gestuurd werden.
En dit doet hij bij al de onderwerpen. Een beeld ophangen om een bepaalde indruk te geven terwijl er in werkelijkheid niets van klopt.
Net alsof ik een foto neem van een dure sportwagen in de garage terwijl de rest van het huis op instorten staat. Zij die de foto zien denken dat ik enorm veel geld heb terwijl die auto het enige is die waarde heeft. (Niet dat dit hier zo is. Een Peugeot 5008 van 2015 noem ik nu geen sportwagen.)
Maar verder naar het boek.
Welsch zijn beschrijvingen zijn verstaanbaar verwoord. Ik snap direct waar hij zijn mening haalt. Elk onderwerp wordt voorgegaan van een voorwoord met wat uitleg wat er te verwachten valt bij het lezen.
Het boek kwam al in 1998 in omloop maar is nog altijd even interessant. De foto’s zijn groot genoeg afgebeeld om duidelijk bekijkbaar te zijn.
De manier waarop Kropf destijds de Duitse bevolking misleide zien we de dag van vandaag jammer genoeg terug in de oorlog Oekraïne-Rusland. De Russische bevolking krijgt de oorlog ook anders te zien dan dat hij daadwerkelijk is. Al een soort van rechtvaardiging voor de strijd. Of dat is toch hoe ik erover denk.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?