Wassende maan.

sven (JustBooks) sven (JustBooks)
4 mrt 2022

Clive Cussler starte in ’65 met schrijven van zijn boeken. In 2020 stierf hij jammer genoeg maar hij liet ons een mooie reeks verhalen na om te blijven genieten van zijn schrijvers talent. Cussler was verzamelaar van oude wagens, die nu en dan hun eigen rol krijgen in zijn verhalen. Maar Clive schrijft zichzelf nu en dan ook wel een rolletje toe in zijn boeken. Regelmatig werkte hij samen met andere auteurs om zijn verhalen te schrijven.
Wassende maan werd geschreven in samenwerking met zijn zoon Dirk.
Verhaal
367na christus ontsnapt een Romeinse galei, met mysterieuze vracht, op het nippertje aan piraten. In 1916 explodeert een Engels oorlogsschip. In de tegenwoordige tijd worden moskeeën opgeblazen. Dirk Pitt en zijn team worden ongewild meegesleurd in een strijd van politiek, geweld, en nietsontziende artefactjagers. Dirk moet alle lijnen ontrafelen vooraleer het te laat is. Met de hulp van zijn zoon, Dirk en dochter Summer en de rest van zijn team zetten ze alles op alles. Een manifest blijkt het document te zijn die de wereld kan veranderen.
Mijn gedacht
Cussler creëerde een verhaal met thema’s als politiek en religie. Hij speelt met heden en verleden. Hij stopt geschiedenis in zijn verhaal die een meerwaarde betekend voor het verhaal. Met hier en daar een goeie plottwist blijft hij de aandacht van de lezer vasthouden.
De spanningsboog is doorheen het boek top. Elke keer als men denkt dat het mindert gebeurt er wel iets nieuws. Dit trekt de lezer helemaal in het boek.
Dat de auteur zijn opwachting maakt in zijn eigen verhaal is leuk. Wat dan wel weer verwarrend is, is dat zowel vader als zoon Pitt als voornaam Dirk hebben. Dit vraagt dus de nodige aandacht bij het lezen. Vooral de stukken waar vader en zoon elk in hun verhaallijnen zitten moet men soms goed opletten over welke Dirk het gaat.
Alle personages zijn genoeg uitgewerkt voor het verhaal.
Slot
Tijdens het naderen van het einde worden alle restjes opgeruimd. De spanning stijgt toch nog een niveau. Echt grote verrassingen zijn er niet echt meer. Alle connecties tussen alle verhaallijnen worden nu wel duidelijk. De epiloog sluit het verhaal op een serene manier af.
Conclusie
Een spannend verhaal dat heden en verleden verbind. Een grote spanningsboog die de lezer meetrekt in het verhaal. Maar twee personages met dezelfde naam is toch wel verwarrend. Dirk Cussler toont met dit verhaal aan dat hij perfect kan samenwerken met zijn vader, Clive.

Meer recensies van sven (JustBooks)