Pakkend verhaal met actueel randje

Telennifyreads 24 maart 2025
Vind me aan de andere kant is een historische roman waarin de Joodse Eva, die vol vragen en verwijten zit nadat haar vader niet is terug gekeerd uit de Grote Oorlog, zichzelf leert kennen en ontwikkelen in Berlijn. Als onzeker meisje uit een Beiers dorp wordt ze op sleeptouw genomen door de uiterst flamboyante Itzhak in het bruisende Berlijnse uitgaansleven, waar ze er achter komt dat je kan liefhebben wie je wilt.
Echter broeien de politieke spanningen, wordt het gevaarlijker voor haar als Joodse om in de stad te verblijven en vlucht ze uiteindelijk met Itzhak naar Nederland. Daar probeert ze het verhaal van haar vader te achterhalen, zich nuttig te maken en vooral zichzelf en haar geliefden om haar heen in leven te houden terwijl de wereld om haar heen steeds kleiner wordt.

Dit verhaal is geschreven in een pakkende, toegankelijke ik-vorm. Door terugblikken ontvouwt wat er heeft afgespeeld ten tijde van de Grote Oorlog, tot het moment dat de voorafgaande spanningen en de opkomst van Hitler het te gevaarlijk maken om in Berlijn te blijven.
Op slimme wijze zijn er belangrijke momenten uit de geschiedenis verwerkt in het verhaal, van De Dodendraad tot Kristallnacht, tot situaties die hedendaags ernstig actueel zijn, zoals het pingpongen tussen vluchtelingenkampen.

Je leeft ontzettend mee met Eva en Itzhak, die gewoon willen leven maar juist in die oorlogstijd omwille van wie ze zijn geleefd worden. Het zet je aan tot denken, de verschrikkingen die zij hebben doorstaan, hoe zou je dat zelf kunnen?

Daarnaast zijn er vanuit een persoonlijk oogpunt pluspunten aan het verhaal: ik hou van de stad Berlijn, als Zeeuwse vind ik het leuk om te lezen over de eigen provincie (al helemaal als daar een stuk geschiedenis bij komt kijken) en na de Boekpresentatie in Goes ben ik aangemoedigd om eens de eigen geschiedenis in te duiken, om te achterhalen wat mijn overgrootvader in het Verzet heeft kunnen klaarspelen.

Meer recensies van Telennifyreads