Een vlot te lezen oorlogsboek, vol spanning
Net als bij de Shelby Boys start hoofdstuk 1 midden in de ellende. Direct zit je in het verhaal.
Dan gaat het boek weer even terug de tijd in. Het idyllische leven wordt geschetst: Jim is gelukkig met Emma, het jonge gezin krijgt uitbreiding. De Shelby Boys zien elkaar geregeld en hun vrouwen zijn vriendinnen.
Jim is bij het leger gebleven als instructeur en is bezig met parachute lessen. De spanning tussen Oost en West loopt op en Jim wordt gevraagd of hij vrijwillig naar Korea kan worden uitgezonden.
Na een tragische gebeurtenis, die ook voor de lezer plots plaatsvindt, besluit Jim te gaan. Eigenlijk zonder tijd om te verwerken wordt hij ongepland weer midden in de gevechtslinie gegooid.
Samen met Jim ervaar je het ongenoegen van de slordige organisatie, het sluiten van nieuwe vriendschappen en de angst in deze strijd vol keiharde tegenstanders.
Ten opzichte van De Shelby Boys is de schrijfstijl duidelijk verbeterd en leest dit een stuk vlotter weg. Volkert heeft zich in de loopt der jaren kunnen ontwikkelen als schrijver en dat is te merken. De spanning is meer aanwezig in dit deel, de soldaten krijgen weinig rust en de lezer dus net zo min.
Je hoopt op een veilige terugkeer van Jim en je bent mede verontwaardigd over de gang van zaken.
Jim is gelukkig niet alleen, er is ruimte voor nieuwe vriendschappen en als lezer voel je hoe hecht deze zijn.
Er wordt rassenscheiding aangestipt wat ook binnen het leger speelde, en dit had voor mij nog iets verder uitgediept kunnen worden. Naast de sterke liefde tussen Jim en Emma is er ook verdriet en de nieuwsgierigheid naar nieuwe delen van de wereld.
Een vlot te lezen oorlogsboek, vol spanning, geschikt voor liefhebbers van Band of Brothers.