Een sterk neergezet verhaal, met realistische karakters en een uiterst actuele setting.

Telennifyreads 10 september 2025
Als lifestyle journaliste Daniëlla Faas een collega moet vervangen om verslag uit te brengen over de Klimaattop in Jordanië, wordt Daniëlla niet alleen met haar smetvrees geconfronteerd, maar ook door andere jeugdtrauma’s en de onrust in het Midden-Oosten. Terwijl ze probeert haar baas tevreden te stellen en tussen de artikelen door begint te twijfelen wie om haar heen nog te vertrouwen is, blijkt de omgeving waar ze in zit het doelwit van eco-terrosisten. Of toch niet?

Schrijver Mario Bergen meldde het in het nawoord al: dat dit verhaal nog voor het bij de eindredactie lag werd ingehaald door de realiteit.

Het boek schetst een realistisch beeld van de situatie in het Midden-Oosten, waar het al even rommelt, en dat is in dit verhaal niet veel anders. Chemische fabrieken, verloren natuur, culturele minderheden, het komt allemaal aan bod. Het is soms wel een stroom aan informatie, waar je als lezer niet altijd een goed beeld bij kan vormen. Dit past dan wel bij het karakter Daniëlla, die ook maar in het diepe wordt gegooid als ze bij deze Klimaattop aanwezig moet zijn. Je bent net zo onervaren als zij.

Het karakter Daniëlla is goed neergezet. Door enkele jeugdtrauma’s, die door middel van een terugblik duidelijk worden, heeft Daniëlla geen goede band met haar familie en gruwelt ze door haar smetvrees van het stoffige gehalte van Jordanië. Enkele paniekerige momenten in het verhaal zijn ook sterk omschreven en Daniëlla weet naar mate het verhaal vordert ook steeds meer een draai te geven aan haar fobie.
De karakters waarmee ze in aanraking komt blijken enerzijds sympathiek, maar anderzijds hebben ook deze mensen hun tekortkomingen en wordt dit duidelijk in het verhaal.
Misschien reageert Daniëlla iets te lauw op een paar wel duidelijke toevalligheden.

De schrijfstijl is modern, vlot en toegankelijk. De hoofdstukken zijn ook niet te lang en stoppen op de juiste momenten. Dit maakt dat het verhaal lastig weg te leggen is, goed doorleest en tot het einde spannend blijft.
Tegen het einde wordt er nog even flink uitgepakt, al had ik graag meer willen weten over een van de personages waarmee we maar kort kennis maken. Ook komen er tegen het einde best wat namen langs zonder dat daarmee een band wordt opgebouwd, waardoor de impact van een van de cruciale scenes minder hevig is als had kunnen zijn.

Mogelijk zit er, geziene Daniëlla’s ontwikkeling en nog enkele vragen waar je als lezer mee blijft zitten, nog een tweede deel in, al is dit boek op zichzelf aardig afgerond.

Ik heb voorheen al enkele boeken van Janine Keijzer gelezen, die zich ook in het eco-thriller genre afspelen. Deze boeken zijn toch niet te vergelijken. Waar Janine goed weet aan te stippen waar het op politiek gebied aan schort en wat de lezer zelf voor kleine stappen zou kunnen doen, laat Mario zien op wat voor enorme schaal de wereld wordt aangetast en hoeveel invloed dat heeft op meer dan alleen de regio waar het verhaal zich afspeelt.

Meer recensies van Telennifyreads