Een boek geschikt voor geïnteresseerden in geschiedenis, D-Day, oorlog, Band of Brothers.
De Tweede Wereldoorlog woedt vol op en drie jeugdvrienden uit Shelbyville staan te springen om in dienst te gaan in het leger en het verschil te maken. Nadat ze de oproep voor de training hebben gekregen, moeten ze snel volwassen worden, het strakke leger regime volgen en vechten voor de vrijheid als ze eenmaal in Normandië het heetst van de strijd met D-Day mee maken.
Volkert Greveling heeft affiniteit met de geschiedenis, met name de Tweede Wereldoorlog en de Rangers van het Amerikaanse leger. Dit blijkt uit dit degelijk opgestelde verhaal. Het vertelt duidelijk over de pittige trainingen die de jongens in het leger ondergaan, hoe heftig de landingen in Normandië waren, maar ook hoe snel de liefde kan toeslaan in oorlogstijd en dat er moet worden genoten van de kleine momenten die je samen kan doorbrengen met je geliefden.
Het verhaal komt wel wat stram op gang. Het wordt verteld vanuit Jim, in eerste persoon, maar af en toe wisselt het perspectief plots. Uiteindelijk heb ik dit verhaal gelezen met het idee dat het Jim zijn dagboek, of memoires waren.
Er wordt, zeker in het begin, veel (onnodig) herhaald, zinnen die net iets anders zijn dan de voorganger maar toch het zelfde zeggen. Dit valt naar mate het verhaal vordert wel meer naar de achtergrond, net of het verhaal samen met Jim volwassen wordt op het moment dat de trainingen aanvangen.
Hoofdstuk 1 is eerder een proloog, waarna het verhaal even een stap terug in de tijd maakt en zo halverwege weer aanhaakt waar het eerste hoofdstuk is opgehouden. Een goede keuze en vele gebeurtenissen zijn erg beeldend omschreven; ik deed bijna mee met de eerste omschreven scene.
Het tempo blijft er goed in zitten, en in dit verhaal ligt de focus echt op D-Day, en enkele gebeurtenissen daarna. Er zit een vleugje romantiek in, hoewel het wel een draad in het verhaal is, voert het geen boventoon en is het juist passend en geeft het hoopvolle momenten.
Het einde is er dan toch sneller dan verwacht, misschien iets te snel, maar gelukkig ligt er een vervolg klaar.
3,5 ⭐
3,5 ⭐