De afrekening
We zagen een oproep van uitgeverij De Fontein voor de blogtour rond het boek 'De afrekening' van Ingrid Oonincx. We waren erg benieuwd naar dit verhaal, dus meteen gereageerd en we kregen bericht dat we mee mochten doen aan de blogtour.
Een schutter dringt een school in Tilburg binnen. Hierdoor vallen er meerdere doden en een aantal zwaar gewonden. Conciërge Rita wil, om persoonlijke redenen, achterhalen wat de dader tot deze daad gedreven heeft. Wie heeft hem er toe aan gezet en wat was zijn motief? Ze besluit op onderzoek uit te gaan.
Hoe vaak horen we niet in het nieuws dat er een schietpartij op een school geweest is... Ingrid Oonincx heeft deze setting gebruikt om een razend spannend verhaal te schrijven.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Je leest o.a. vanuit conciërge Rita en docente Carmen. Ook komen er verschillende terugblikken, deze worden verteld vanuit Danny. Ook maken we enkele sprongen in de tijd. Dit wordt duidelijk aangegeven, hierdoor blijft het verhaal overal duidelijk en overzichtelijk. Doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven verteld wordt krijg je als lezer een compleet beeld. Maar ondanks dit complete beeld, blijft het verhaal overal spannend.
Het verhaal is met veel vaart geschreven. Tel daar de toegankelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken bij op en je weet dat het boek niet aan de kant te leggen is.
De personages zijn goed uitgewerkt en Oonincx weet ook de gevoelens, die de personages ervaren, goed over te brengen. Dit zorgt er voor dat ik mij goed in de personen kon verplaatsen en zorgt het voor een geloofwaardig verhaal.
Het verhaal is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel maak je kennis met de verschillende personages en kruipt het verhaal langzaam onder je huid. In het tweede deel is de spanning iets minder voelbaar maar het verhaal blijft onder je huid zitten, waardoor je door moet blijven lezen. In het derde deel is de spanning weer volop aanwezig en dit wordt in de richting van de ontknoping nog verder opgebouwd.
Oonincx heeft actuele onderwerpen zoals rechts-extremisme, verwaarlozing als kind en de gevolgen daarvan, in het verhaal verwerkt, maar het verhaal blijft makkelijk leesbaar. Hierdoor denk ik dat dit boek ook geschikt is als young adult, vooral ook omdat dit onderwerpen zijn, die ook bij de jeugd leven.
De afrekening is een actuele thriller die continue spannend is, en zeker ook de jeugd aan zal spreken. Het laat je nadenken over keuzes en de gevolgen daarvan. Niet alleen op de korte termijn maar ook op latere leeftijd. Als je van thrillers houdt is dit een boek wat je zeker niet mag overslaan.
Dit boek ontvingen wij van uitgeverij De Fontein. Dit beïnvloedt onze mening niet. Deze recensie maakt deel uit van een blogtour. Neem zeker ook een kijkje bij de andere deelnemers van deze blogtour.