De brieven uit Berlijn

We doen mee aan de blogtour rondom dit boek. Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude oorlog en ik merk dat ik de boeken over deze periode steeds meer begin te waarderen.

Voor Luisa Voekler zijn codes, geheimschrift en cryptogrammen geen enkel probleem. Ieder raadsel lost ze zonder problemen op. Haar grootvader heeft haar dit als kind al geleerd en hierdoor komt ze ook bij de CIA terecht. Haar collega's mogen de spannendste missies uitvoeren, maar zij moet berichten uit de tweede wereldoorlog ontcijferen. Als haar collega met een gecodeerde brief bij haar komt herkent ze een symbool wat ze vroeger ook op brieven bij haar grootvader gezien heeft. Ze besluit op onderzoek uit te gaan en ontdekt geheimen uit haar eigen leven. Haar vader, journalist Haris Vloeker, blijkt nog in leven en Luise is vastberaden haar vader te redden. Ze heeft niet meer dan een flinke portie hoop en een vaag plan waarmee ze haar vader probeert te redden.

Het verhaal begint met een proloog waarin Monika Voekler van Oost naar West-Berlijn wil oversteken, zoals ze dat elke week doet, maar nu kan ze niet oversteken omdat de grens afgesloten is met prikkeldraad. Uit wanhoop geeft ze haar dochter aan haar vader die aan de andere kant van de grens staat.

Hierna maken we een sprong in de tijd en lezen we het verhaal vanuit een volwassen Luisa die in Amerika woont en codes kraakt voor de CIA.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Luisa en haar vader Haris. Het verhaal van Haris speelt zich over een langere periode af, van 1961 tot 1989. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven van de inwoners van de DDR. Waarbij de bouw van de muur en de Stasi, die steeds meer spioneert en steeds meer spionnen onder de gewone burgers heeft, een grote rol speelt. Hierin weet Reay het beklemmende gevoel dat de inwoners van Oost-Berlijn moeten hebben, erg goed op mij over te brengen.

Reay weet de verhaallijnen erg goed samen te brengen en doordat ze emoties zo weet te omschrijven dat ik ze ook echt ervaarde merkte ik dat het boek me echt in zijn greep hield. Het verhaal is vlot geschreven en door de beeldende schrijfstijl had ik echt het gevoel alsof ik zelf in Berlijn rond liep.

Als je van historische spannende verhalen houdt is dit een boek wat je zeker wilt lezen.

We mogen de blogtour rondom dit boek afsluiten. Dit boek ontvingen wij van Kokboekencentrum. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!