De zaak Mallorca

Wie kent De zaak Mallorca niet? In juli 2021 raakt Carlo Heuvelman, na een vechtpartij in El Arenal, in een coma en overlijdt een paar dagen later aan zijn verwondingen. Er is een groep vrienden uit Hilversum betrokken. De zaak wordt door de Nederlandse politie onderzocht. Maarten Kolsloot is journalist en is in deze zaak gedoken. De vechtpartij, het onderzoek en de geruchtmakende rechtszaal waarbij uiteindelijk niemand veroordeeld wordt voor de dood van Carlo Heuvelman.

Ik kan me nog goed herinneren dat de vechtpartij op Mallorca het nieuws domineerde en hoe een tijd later ook de rechtszaak vol in het journaal was. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek.

Ik kan alleen maar zeggen dat Kolsloot een indrukkend boek neergezet heeft. Hij heeft een uitgebreid en gedetailleerd verslag van deze rechtzaak geschreven zonder veroordelend te zijn. Hij bekijkt de zaak zowel vanuit de slachtoffers, als vanuit de verdachten. Dit zorgt er voor dat je je een goed beeld kunt vormen van de gebeurtenissen en je eigen mening kunt vormen.

Doordat de verdachten voornamelijk zwijgen merk je wel dat voor de dader zwijgen loont. Hoe hard dit ook voor de nabestaanden is. Het laat wel duidelijk zien dat een, op het eerste oog kleine gebeurtenis, een hele hoop levens kan veranderen. Het geeft daarnaast ook duidelijk weer hoe groot de kans is dat er een onschuldige verdachte achter de tralies belandt. Al denk ik ook dat deze vriendengroep sowieso medeschuldig is.

Kolsloot laat ook duidelijk zien dat de gevolgen van één zo'n onbezonnen daad gevolgen heeft, niet alleen voor de verdachten maar ook voor nabestaanden. En dit heeft gevolgen voor de rest van hun leven. Aan de verdachten blijft altijd een smet hangen waarin de vraag blijft bestaan wat ze nu daadwerkelijk gedaan hebben. De nabestaanden zullen verder moeten zonder het slachtoffer. Wel miste ik in het boek een beetje de vrienden van Carlo Heuvelman. Waar waren zij na de gebeurtenissen en kunnen hun geen beeld schetsen wat er gebeurd is.

Het geeft ook weer hoe de media herinneringen kan beïnvloeden. Hoe ze ervoor kunnen zorgen dat dingen anders gezien worden, want uiteindelijk na zo'n lange periode, worden herinneringen vaag en kunnen mediabeelden er voor zorgen dat je dingen anders gaat zien.

Dit is een ongelofelijk verhaal wat er voor zorgt dat je vragen zet bij de rechtspraak en de pijn die het veroorzaakt, als er gezwegen wordt.

Dit boek ontvingen wij van Thomas Rap. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes