De vlucht naar huis

Veronique van De Koukleumpjes Veronique van De Koukleumpjes
11 mrt 2022

Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.

Oorlogsboeken lees ik altijd graag en ik heb er ook al heel wat gelezen, maar ik wist helemaal niet dat er in de oorlog daadwerkelijk duiven ingezet zijn om informatie uit te wisselen tussen bezet Frankrijk en Engeland.

Het verhaal komt rustig op gang. Je leert de verschillende hoofdpersonages hierdoor goed kennen en hierdoor kom je ook meer te weten over de achtergrond van de personages. Want zowel Ollie als Susan hebben behoorlijk wat bagage uit het verleden, wat hen gevormd heeft tot de personen die ze nu zijn. Maar ook Boar was een erg interessant en gelaagd personage. Hij kwam op momenten onaangenaam over, maar wist mij op sommige momenten te verrassen, maar tijdens het lezen kon ik me echt over Boar irriteren.

Ook kom je vanzelf meer over duiven te weten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat deze ook getraind konden worden voor heen en weer vliegen in plaats van alleen voor terugvliegen. Je merkt dat Hlad wel weet waar hij over schrijft en hij geïnteresseerd is in zijn onderwerp, want hij brengt het verhaal echt op een bevlogen manier over op de lezer.

Op een bepaald moment komt er meer vaart in het verhaal, en ik merkte dat ik vanaf dat moment het boek echt niet meer aan de kant kon leggen. Ik leefde niet alleen met Ollie en Susan mee, maar ook met Duchess. Ik zat echt in spanning onder het lezen of er weer een bericht zou komen.

Je krijgt met dit boek ook een duidelijk beeld van het nut van de duiven tijdens de oorlog. Dit was voor mij echt een nieuw gegeven en ik vind dat persoonlijk altijd erg interessant om, voor mij, nieuwe feitjes te lezen over de tweede wereldoorlog.

Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Hlad kon ik me de omgeving waar vooral Ollie verbleef heel goed voorstellen en ik kreeg het zelf benauwd toen beschreven werd hoe Ollie en Boar onder de vloer moesten overnachten. Dit geeft voor mij echt duidelijk aan hoe beeldend Hlad schrijft en hoe ik echt in het verhaal op ging.

Ik weet zeker als er een nieuw boek van Alan Hlad in Nederland verschijnt zal ik dit zeker oppakken.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes