zoektocht naar geluk in historisch Antwerpen

wil veltkamp wil veltkamp
24 mrt 2023

De debuutroman van Carolien van ’t Hoof heet “Rollekind” en speelt zich af in de 2e helft van de 19de eeuw in Antwerpen. De wees Dimpna werkt samen met 2 andere alleenstaande meisjes in een hoedenatelier, waar ook andere schimmige zaken zich afspelen. De vondeling Valentijn (het rollekind) heeft vanaf zeer jonge leeftijd zijn kost moeten verdienen op het platteland, maar op enig moment heeft hij aangemonsterd op een schip en zich daar opgewerkt tot stuurman. Valentijn is een regelmatig bezoeker van het hoedenatelier. Dimpna en Valentijn bouwen heel voorzichtig een band op, maar gezien het standsverschil tussen hen maakt dat een hechtere band onmogelijk. Door een verkeerde keuze van Valentijn en een onmogelijke keuze van Dimpna komen ze in contact met Isala van Eyken. Kan zij hen helpen?
Zoals de personages worden neergezet passen ze heel goed in de beschreven tijd. Graag had ik meer gelezen over de andere meisjes en over de uitbaatster. De informatie over hen was voldoende, maar daar had zeker meer over verteld kunnen worden. De gevaren van de zeevaart worden aangestipt en ook de informatie over de stad Antwerpen in die tijd is fijn om te lezen. Je wordt meegesleept in hun zoektocht naar geluk en echte liefde. Carolien neemt je mee in het wel en wee van een weeskind en een vondeling en hoe ze noodgedwongen handelingen verrichten die ze niet willen, ze hebben zelf geen enkele inspraak. Een fijn boek om te lezen, van mij krijgt het 3,5 sterren.

Meer recensies van wil veltkamp