Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn klusje als blogger deel 1: Zielsveel van Johan Bordewijk

op 11 juni 2016 door

Even alle andere boeken aan de kant, ik heb een klus te klaren. Een klus voor Hebban. Ik moet een boek lezen, oh,oh, wat naar en er ook nog iets over schrijven, och, och wat vervelend. Een heerlijk klusje dus.

Zielsveel, een verhalen bundel van Johan Bordewijk, mag ik lezen en er ook nog iets over schrijven. Bordewijk? Ja ja, Bordewijk, echt familie van de bekende Ferdinand Bordewijk. Ferdinand was zijn oudoom, een broer van zijn opa. En Ferdinand Bordewijk schreef onder andere Karakter, een van mijn favoriete boeken. Bordewijk schreef natuurlijk nog veel meer boeken zoals Blokken en Bint en Rood Paleis. Maar Johan Bordewijk is natuurlijk een andere schrijver dan zijn oudoom. Ik ben benieuwd of ik overeenkomsten of juist alleen verschillen ga zien. Het eerste verschil is wel helder. Ferdinand schreef toch redelijk forse romans. Johan kiest meer voor het korte verhaal. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar een roman, nog liever dan novelle dus zeker liever dan een kort verhaal maar ik laat me verrassen. Daarbij kwam dit klusje mij goed van pas. Ik wilde ik nog graag een categorie van mijn Reading challenge 2016 afvinken. Een verhalenbundel waar ik zelf niet snel uit eigen beweging naar zal grijpen.

Misschien ook nog een overeenkomst tussen de genoemde heren? Ferdinand studeerde rechten en was advocaat. Hij bleef advocaat ook toen hij boeken schreef. Johan is natuurkundige en heeft zich later op het bedrijfsleven gestort. Hij ging daarbij schrijven. Volgens mij heeft hij zich nu volledig op het schrijven gericht maar dat weet ik niet zeker. Beide heren hebben dus in eerste instantie een hele andere studierichting gekozen.

Ik ben even op de site van Johan gaan snuffelen en kwam daar direct een verhaal van hem tegen dat ik zo kon lezen. Er was een PDF beschikbaar. O Romeo, Romeo, heet het verhaal. Héé, dat komt me vaag bekend voor. Dat heb ik ooit eerder gehoord. Ik heb het verhaal als voorproefje alvast gelezen en dit viel niet tegen. Ik leerde ook nog iets over Shakespeare en dat is natuurlijk leuk. Maar de link tussen het verhaal en het genoemde stuk van Shakespeare was erg verrassend. Een mooi stukje intertekstualiteit met een mooie bodem.

dedf5a3c0df7736fbca86fa5b04df95b.jpg

Als je je nu afvraagt wat intertekstualiteit betekent dan zou ik je aanraden het even op te zoeken of even te kijken bij de leesclub van Gescheiden Kamers. Daar hebben we dit fenomeen uitgebreid besproken en het was wederom leerzaam. Omdat ik dol ben op intertekstualiteit, zeker na de net genoemde leesclub, ben ik nog meer nieuwsgierig naar Zieksveel van Johan Bordewijk.

Ik heb het nu voor me liggen. De kaft is rustig van vormgeving. Warm oranje gaat over in donker antraciet. Het lijkt me een verwijzing naar een zonsondergang. Op een pier staat in de verte een eenzame vrouw. Het straalt iets melancholisch uit. De vraag is nu waar dit stukje kaft in de verhalen terug gaat komen.

Ik heb het boek snel even doorgebladerd. Het boek is opgedeeld in delen. 

I  Zielsveel. En dit is verder opgedeeld in deel 1 en deel 2 met genummerde hoofdstukken

II Shakespeare wil wandelen. Dit is verder opgedeeld in hoofdstukjes met een titel. Natuurlijk ben ik al verrast doordat Shakespeare hier terug komt. Maar wat schetst mijn verbazing? Een van de hoofdstukken heet: O Romeo, Romeo. Het korte verhaal, van de site van Johan Bordewijk, daar beschreven als niet gepubliceerd, staat in dit boek.

Het is Bordewijk gelukt om mij erg nieuwsgierig te maken naar Zielsveel. Ik ga snel lezen en laat later horen hoe dit beviel. Tot later.



Reacties op: Mijn klusje als blogger deel 1: Zielsveel van Johan Bordewijk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Johan Bordewijk

Johan Bordewijk

Johan Bordewijk studeerde natuurkunde en werkte een aantal jaren als wetenschapp...

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...