Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alfabet lezen met de Z

op 31 december 2021 door

Op deze laatste dag van het jaar zijn we aangekomen bij de laatste letter van het alfabet(lezen). De letter Z is gelukkig geen moeilijke letter als het op boektitels aankomt. Ik had dan ook meerdere boeken om uit te kiezen. Nu wil het feit dat ik een slechte serielezer ben. Ik begin vaak aan deel 1, om vervolgens nooit of pas een hele tijd later aan het volgende deel te beginnen. Ik pakte daarom deze kans om het tweede deel te lezen in de Zwaar-serie van Chantal van Gastel. 

-door Mandy- 

2f0186a83b1b252d21cf41d000997c13.png

De letter Z dus. Zoals ik zei kon ik meteen genoeg titels vinden toen ik door mijn lijstjes bladerde. Maar een volgend probleem diende zich aan. Want ik had een hoop van die titels al gelezen en een hoop titels waren het eerste deel van een serie. Nu ben ik écht geen serielezer. Er gaat bij mij altijd iets mis. Ik lees een deel, laat heeeeel veel andere boeken voorgaan en vergeet dan de andere delen of ik weet niet meer waar deel 1 over gaat dus ik laat het dan maar over gaan. Een nieuwe serie beginnen zag ik dus niet zo zitten. Toen kwam ik de Zwaar-serie van Chantal van Gastel tegen. Het eerste deel heb ik precies tien jaar geleden gelezen op vakantie en deel twee en drie staan in mijn kast. Ja, ik zei het al, series zijn niet aan mij besteed. In januari besloot ik opnieuw met deze serie te beginnen en Zwaar verliefd! werd dan ook mijn eerste boek van dit jaar met als doel de serie eindelijk uit te lezen. Spoiler: dat is niet gelukt. Maar toen was er dit artikel dat geschreven moest worden en ik bedacht dat het mooi zou zijn als ik met dit deel het jaar af zou sluiten. Zo geschiedde.   

Over Zwaar beproefd! 

Wat doe je als je vriend zó'n lekker ding is dat je bijna niet kunt geloven dat hij gek is op jou! Isa en Ruben zijn stapelverliefd en kunnen hun geluk niet op nu ze gaan samenwonen. En Isa is eindelijk een beetje gewend aan het idee dat Rubens waanzinnig aantrekkelijke verschijning nu echt 'bij haar' hoort. Maar dan gaat Ruben samenwerken met zijn knappe ex-vriendin en maakt Isa steeds langere dagen in de dierenartsenpraktijk. Ze leert veel van haar nieuwe baas Hugo die haar bij een ingewikkelde operatie betrekt. Ruben en Isa zien elkaar alleen nog als ze 's avonds bij elkaar in bed ploffen en zo krijgt jaloezie de overhand. Is hun relatie bestand tegen opdringerige collega's? En wanneer durft Isa nou eindelijk eens honderd procent zichzelf te zijn bij Ruben?

Mijn mening

Zwaar beproefd is dus het tweede deel in de Zwaar-serie en gaat over dezelfde personen -Isa en Ruben- als in deel één. Het is dan ook aan te raden ze echt in de juiste volgorde te lezen. In het eerste deel leren Ruben en Isa elkaar kennen en aan het begin van dit tweede deel gaan ze samenwonen. Isa is echter nog steeds niet over haar onzekerheid heen en dan met name hoe ze eruit ziet en wat ze weegt en dat begint voor Ruben een beetje een dealbreaker te worden, omdat hij voor zijn gevoel niet de echte Isa te zien krijgt. Daarbij gaat Ruben samenwerken met zijn ex en is er bij Isa in de dierenartsenprakijk een nieuwe dokter komen werken die wel heel erg leuk is. Ze maken lange dagen en zien elkaar weinig. Dit in combinatie met de jaloezie, maakt dat ze zich afvragen of ze wel zo goed bij elkaar passen. 

Ik moet toegeven dat ik in het begin een beetje moeite had met het boek. Ik had het eerste deel gelezen en ook de film gekeken (deze staat op Netflix, aanrader!) en had dus zin om aan deel twee te beginnen, maar het pakte me gewoon niet. Ik wist dat ik het uit moest en wilde lezen voor dit artikel, maar op een ander moment en zonder stok achter de deur had ik het boek misschien toch weer een de kant gelegd. Het was een gevoel van irritatie dat zich aan me opdrong, omdat Isa echt onzeker is en dat had aan het begin van het verhaal wel erg de overhand. Misschien dat het een strategie van de auteur is om je dit te laten voelen, maar ik dacht echt: stop met je aan te stellen. Als ook voor de mannelijke hoofdpersoon dit punt bereikt wordt en ze dus een pauze nemen in hun relatie, begint het verhaal pas echt. En vanaf dat moment voel je ook aan alles dat ze eigenlijk heel goed bij elkaar passen en hoop je heel erg dat ze weer bij elkaar komen. Ik had bij sommige van die passages zelfs dat ik zo erg mee leefde, dat ik gewoon kleine steekjes in mijn hart voelde. Dat maakte voor mij echt veel goed en gaf me weer volledig het plezier in het lezen van dit boek terug. 

Het scheelt ook enorm dat het hoofdpersonage een groei doormaakt die goed is uitgewerkt. Daarnaast zitten er gewoon een hoop leuke bijpersonages in en voelt het allemaal als een grote leuke vriendengroep die je zelf ook zou willen hebben. Er zit een hoop achtergrondinformatie in het boek over een bepaalde hartafwijking bij honden en dat maakt dat je merkt dat de schrijfster echt onderzoek heeft gedaan voor ze dit boek schreef en dus weet waar ze over schrijft. Het maakt het verhaal geloofwaardig en diepgaander. 

Na een moeizame start heb ik al met al dus echt wel van dit boek genoten. De schrijfstijl is gewoon superprettig, de (hoofd)personen zijn goed uitgewerkt, het boek bevat genoeg humor en romantiek en de dialogen en gevoelens zijn goed beschreven. Ik gaf het boek 4 sterren. 

Andere romans met een Z

de21a5aed9b2ff843475bc8dd76390db.pngba0c7deab0226e83517438454266d4d3.pnga05c0628fd177b5e683d5de8bd6f171d.pngacee64ee6c4fd081e5898cd9e10be27c.png

Zwaar verliefd! lees hier wat wij van het boek en de film vonden, Zwaar verguld!, Zwarte zwanen lees in de groepsreview wat wij ervan vonden lees en hier de recensie van Marieke; Zwart op wit lees in de buddyread wat Mandy en Renate ervan vonden, lees hier de recensie van Mandy en hier die van RenateZeven perfecte dagen wij lazen het boek als leesfeuilleton in vier delen (lees in deel IA, deel IB, deel II en deel III wat wij ervan vonden en lees hier de recensie van Helma, Zoen me tot ik zwicht lees in de buddyread wat Mandy en Marleen ervan vonden en lees hier de recensie van Mandy, Zonder mij lees in de groepsreview wat wij ervan vonden, lees hier de recensie van Mandy, hier die van Sanne, hier die van Diana en hier die van Marieke Zoo lang ik hoop te leven lees hier de recensie van Marieke, Zeg ja, ZwaluwzomerZij die ontkomen lees hier de recensie van Marieke, De zeven zussen lees hier de recensie van Helma, Zwicht, Zangvogels lees hier de recensie van Marieke, Zonder jouZijn banaan 



Reacties op: Alfabet lezen met de Z

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...