Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #22

op 17 mei 2023 door

Op 12 april plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag het eerste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en de andere duimpjesverslagen kunt lezen. Wie weet zit er nog wel een titel bij om op je WIL-lijst te zetten. Of meer titels ...

Hieronder de eerste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.

Bianca las Eerlijk gevonden van Ingrid Leungen

Korte inhoud: Arnold vindt ‘s avonds laat het zesjarig jongetje David op het kerkhof en neemt hem mee naar huis. Samen met zijn buurvrouw Elsa zorgt hij voor het jochie, dat niet welkom is bij zijn moeder en door haar minnaar wordt mishandeld.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***):
Het verhaal begint met een lichte spanning, maar zwakt al snel af tot een lekker leesbaar verhaal. De plot wordt verteld vanuit het perspectief van de diverse hoofdpersonen en daardoor kom je goed in het verhaal en zie je het geheel vanuit verschillende oogpunten. Het is af en toe even schakelen omdat er niet wordt aangegeven vanuit welke persoon wordt geschreven. Het feit dat David een gave heeft is origineel gevonden. Helaas blijven er wel wat losse draadjes over en had het verhaal iets beter uitgewerkt kunnen worden. 

Evelien las Openbaring van Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer

Korte inhoud: Antropoloog Simon Ryevaar ontdekt dat de ontdekking van een inscriptie gevolgen heeft voor de interpretatie van de Bijbel, en journaliste Nova le Temps doet onderzoek naar een sekte en haar leider.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMijn mening (****): Windmeijer en Evenboer besloten hun kennis en kunde te bundelen in dit eerste deel van een trilogie rondom de Bijbel. Het is een goede beslissing geweest, Openbaring is een goed opgebouwd verhaal dat begint met veel kennis, maar op een interessante manier, en het eindigt heel spannend in een spectaculaire climax. Heel soms wordt het wat ongeloofwaardig en de redactie had ook iets strakker gekund, maar het resultaat mag er zijn!

Riet las Alter ego van Esther Verhoef

Korte inhoud: Het leven van Lynn lijkt perfect, samen met haar twintig jaar oudere man Camiel runt ze een succesvol sterrenrestaurant. Het ontbreekt hen aan niets. Maar is hun leven wel zo perfect? Als er vreemde dingen gebeuren, gaat Lynn steeds meer aan zichzelf twijfelen.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***):
Lynn, het hoofdpersonage in deze thriller, heeft door haar gewelddadige vader een nare jeugd gehad. Na de dood van haar ouders is ze getraumatiseerd achtergebleven. Nu lijkt ze haar leven onder controle te hebben. Ze is getrouwd met de oudere chef-kok Camiel. Hun hele leven draait om de zaak, waar Lynn de PR voor doet. Net als ze zakelijk een nieuwe stap willen maken, gebeuren er rare dingen in haar leven. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Alter Ego leest lekker weg en is beeldend geschreven. Het verhaal zit goed in elkaar, al vond ik het niet nagelbijtend spannend. Wel bevat het alle ingrediënten voor een smakelijk verhaal.

Lieve las De doden moeten hun getal hebben van Jo Claes

Korte inhoud: Spelende kinderen vinden het naakte en dode lichaam van een vrouw. Thomas Berg onderzoekt de moord. Nadat er een tweede vermoorde vrouw wordt gevonden, neemt de druk om de moorden op te lossen toe.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMijn mening (*****):
Claes slaagt er opnieuw in om een intrigerend verhaal neer te zetten, gecombineerd met leerrijke elementen die aan het moordverhaal verbonden worden en een diepgang toevoegen die weinig schrijvers kunnen evenaren. Het verhaal is origineel, goed opgebouwd en zit vol culturele weetjes die de lezer meenemen in een stroom van ervaringen en leesgenot. Zelfs voor wie Leuven niet kent, komt in de verhalen de stad tot leven en zoals altijd heeft de cover ook weer een bijzondere betekenis. De personages van Berg en zijn team zijn zo goed uitgediept dat je ze steeds beter leert kennen, ze komen als oude bekenden bij je binnen.

Ronny las De zaak B. van Jeroen Windmeijer

Korte inhoud: In een bijenstal wordt een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen dood aangetroffen. De recherche staat voor een ingewikkelde puzzel wanneer er al snel een tweede dode valt. Een chocoladekegel in de mond van beiden, lijkt te wijzen naar de chocoladefabriek DZB.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMijn mening (****): Iets anders dan we gewend zijn van Jeroen Windmeijer. Geen religie of historie, maar een goed doordachte whodunit. Oorspronkelijk geschreven als presentje ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van DZB Leiden is deze mini-thriller ook gewoon in de boekhandel verkrijgbaar. Het reïntegratiebedrijf DZB wordt op een mooie wijze voorgesteld en in de spotlight gezet, maar ook vakkundig ingebed in een verhaal waarin we personages uit de eerdere thrillers van Windmeijer terugzien. Zou dit project dan tevens een eerste deel kunnen zijn van een serie à la Baantjer? De auteur laat het personage Willem Rijsbergen serieus met dit idee spelen, dus wellicht kunnen we vaker een dergelijke mini-thriller tegemoet gaan zien. Het idee alleen al vind ik zeer geslaagd en een verrijking voor dit genre.

Denise las Een lege plek van Sophie Wester

Korte inhoud: De succesvolle arts Birgit Zilver heeft haar eigen vruchtbaarheidskliniek. Haar ex-vriend Sander klopt onverwacht bij haar aan en vraagt haar om hem en zijn vrouw te helpen met hun kinderwens. Ze stemt toe, maar haar niet overdachte beslissing heeft verstrekkende gevolgen.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***): H
et duurde even vooraleer het verhaal echt op gang kwam. De schrijfstijl is zoveel beter dan in het vorige boek en door een subtiele verandering van stijl merk je dat achter de naam Wester twee auteurs schuilgaan. Desalniettemin is dit een vlot geschreven, sfeervol en boeiend boek, dat bestaat uit vijf delen met telkens een passende titel. Tussendoor zijn er fragmenten (in cursief) die het verleden van de goed beschreven personages weergeven en daardoor krijg je een goed beeld van hun emoties en gedrag. Ze komen niet over als helden, maar als mensen die goede en slechte eigenschappen hebben. Ik was aangenaam verrast, ondanks dat de spanning anders is dan je van een thriller gewend bent.

Amarins las Het vakantiehuis van Noortje Brink

Korte inhoud: Dierenarts Emma maakt tijdens een operatie een fout en ze beseft dat ze op vakantie moet. Ze gaat naar het vakantiehuis van haar ouders in Spanje. Als ze een man ziet die geld voor een resort ophaalt, vindt ze dat verdacht en gaat ze op onderzoek uit.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***): Het vakantiehuis wordt voor het grootste deel verteld vanuit het perspectief van hoofdpersoon Emma. De lezer zit meteen goed in het verhaal en het boek leest lekker vlot weg. Helaas zit er weinig spanning in en de doorgewinterde lezer zal al gauw weten hoe het verhaal af gaat lopen. Doordat de auteur ook een portie liefde heeft toegevoegd, had ik meer het idee een lekker spannende feelgood te lezen dan een spannende thriller. Ondanks deze kritische punten was het zeker geen straf om het boek te lezen, maar een thrillerfan zal teleurgesteld achterblijven schat ik zo in. Het vakantiehuis is echt een tussendoortje om in een luie vakantiesfeer te gaan lezen!

Nadine las Kwaad bloed van Tine Bergen

Korte inhoud: Zeven studenten zitten opgesloten in de keuken van hun kot. Serge en Vinz zijn goede vrienden, maar hoe hecht is die vriendschap? 

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***):
Deze schrijfster is voor mij nieuw. In feite is het een mooi verhaal, maar veel te langdradig. De climax van het verhaal was wel heel verrassend. Dit boek voldoet niet echt aan mijn verwachting.

Wilma las Soms komt niet thuis wat vertrokken is van Jos Govaarts & Mark de Groot

Korte inhoud: Tijdens werkzaamheden worden de resten van een tweeëntwintig jaar geleden verdwenen studente gevonden. Inspecteur Hugo Noot, destijds als agent betrokken bij de vermissing, leidt het onderzoek. Dan blijkt ook dat sommige geheimen beter verborgen kunnen blijven.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMijn mening (****): Geen aan alcohol en/of drugsverslaafde politieagent die niet met gezag om kan gaan. Wel een agent die worstelt met vragen en dilemma’s, maar toch ook positief in het leven staat. Heel knap zoals de auteurs dit beschrijven. Ik ben aangenaam verrast door de schrijfstijl van dit boek. Dat belooft veel voor de toekomst van deze serie, die door de uitgever als Scandic Noir wordt geclassificeerd, maar naar mijn mening eerder een 'Dutch White Detective’ is. Ik kijk in ieder geval uit naar het volgende deel van de reeks.

Nadra las Waarom niet van René Appel

Korte inhoud: Tara viert haar eenendertigste verjaardag samen met haar vrienden in een café. Ze komt er in contact met een onbekende man, die met haar mee naar huis loopt en zich onder het motto ‘waarom niet’ naar binnen weet te praten. Een moord is het gevolg …

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***):
Het boek wordt gekenmerkt als thriller en dan denk ik aan een spannend boek. Helaas was het dat niet en deed het boek me zelfs meer aan een roman denken. Het verhaal begint met Tara's verjaardag en al snel wordt de moord gepleegd. Dan komt Tara’s vriend terug van zijn voetbalweekend en is de snelheid eruit en gaat het verhaal kabbelend verder. Het gaat er vooral om hoe je met deze ervaring omgaat en er spelen weinig vragen in het kader van ‘who did it?’. Ook op andere vlakken is er niet veel spanning. Wel leest het boek makkelijk weg en is het, ondanks dat ik het geen thriller vind, best vermakelijk.

Ellen las Zonder angst van Inge van Prooijen

Korte inhoud: Cleo heeft een psychologiepraktijk waar ze mensen met angststoornissen helpt. Julia, een nieuwe cliënte, heeft het gevoel dat ze geobserveerd wordt. Cleo raakt persoonlijk bij haar betrokken en wil haar enorm graag helpen. Zo graag zelfs dat ze haar professionele grenzen uit het oog verliest.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMijn mening (***): Ik verwachtte een heel spannend verhaal, maar dat viel wat tegen helaas. Het personage Cleo vond ik naïef, ook al is het deels te begrijpen waarom ze reageert zoals ze doet. Ik vond het te voorspelbaar, ondanks de nodige twists in het verhaal. Het voelde niet bijster origineel aan, alsof ik een soortgelijk verhaal al eerder heb gelezen (ik heb nog proberen te achterhalen welk boek dat dan zou kunnen zijn geweest, maar weet het echt niet meer). Toch las ik het niet met tegenzin.

Bianca las Geloof mij nooit van Loes den Hollander

Korte inhoud: Het huwelijk van Jochem en Pattie loopt stuk en de scheiding verloopt moeilijk. Dat van Ted en Fifi lijkt juist stabiel en gelukkig te zijn. Dan gebeurt er iets onverwachts en wordt ieders leven overhoop gehaald. Hoe zit alles nu werkelijk in elkaar?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMijn mening (*****):
De plot is zeer goed opgebouwd en tot het einde toe zijn er vermoedens, maar wordt er nog steeds niets prijsgegeven. De karakters zijn zeer goed uitgewerkt en hun gevoelens komen sterk binnen. Zelf voelde ik echt een verschrikkelijke irritatie en boosheid richting Pattie, wat een draak van een vrouw. Het verhaal wordt verteld vanuit Pattie, Jochem en een derde persoon, en elke verhaallijn heeft zijn eigen spanning, die je in het verhaal houden. De titel Geloof mij nooit is een hele tijd moeilijk te koppelen aan het verhaal, maar de laatste hoofdstukken maken veel duidelijk. Een echte Loes-thriller.

Dit was de eerste serie duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Bianca, Evelien, Riet, Lieve, Ronny, Denise, Amarins, Nadine, Wilma, Nadra en Ellen voor jullie enthousiaste input!

Wil je de eenentwintig eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: 
#1#2#3#4#5#6#7#8#9#10#11#12#13#14#15#16#17#18, #19, #20, #21



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #22

Meer informatie

Gerelateerd