Hebban vandaag

Listmania /

De 19 thrillers van 2019

door Hebban Crew 24 reacties
Het einde van het decennium nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooi boekenjaar. En niets is leuker dan om het jaar in lijstjes samen te vatten. Welke boeken maakten in 2019 een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 thrillers van 2019, opgedeeld in drie categorieën en in willekeurige volgorde.

Een woord vooraf

We beginnen met een onvermijdelijke disclaimer. 19 boeken aan het begin van elke maand selecteren is al een flinke opgave, maar evenzoveel boeken over een heel jaar kiezen is vrijwel ondoenlijk. Toch heeft de Hebban Crew een mooie selectie samengesteld met thrillers die op positieve wijze opvielen in het afgelopen jaar. Door goede besprekingen van Hebban-recensenten, door lovende reacties van lezers, door sterrenregens of hoge posities in de Hebban Rank. Natuurlijk missen we nog tientallen boeken die ook zo in dit overzicht zouden passen. Reageer vooral onder dit artikel met de thrillers waarvan jij vindt dat ze hier ook hadden moeten staan. Zo help je andere lezers bij het vinden van hun volgende favoriete thriller. 

Van bekende namen

Op deze boeken zaten de echte fans te wachten. 

Geen Karin Slaughter, geen Robert Bryndza en geen Camilla Läckberg in dit lijstje, hoewel ze hier gewoon hadden kunnen staan. De Zweedse Läckberg sloeg een nieuwe richting in met Gouden kooi, maar die werd op Hebban nogal wisselend ontvangen. Daarom wél de keuze voor Nicci French die met Huis vol leugens eindelijk weer een standalone afleverde (na hun succesvolle reeks met Frieda Klein in de hoofdrol). Ook M.J. Arlidge gokte op een nieuw paard en zette zijn geliefde hoofdpersoon Helen Grace even in de wacht voor zijn standalone-debuut Kom je spelen. Met 168 vijfsterren-waarderingen voor Het mes kunnen we in deze selectie natuurlijk niet om de Jo Nesbø heen. De Noorse thrillerschrijver behoort al vele jaren bij de populairste auteurs op Hebban. Hetzelfde geldt voor Jussi Adler-Olsen van wie een nieuw deel in zijn ongekend populaire Serie Q verscheen. Maar 2019 is misschien wel vooral het jaar van de terugkeer van de échte Stephen King. Het instituut belandde direct op bijna duizend 'wil ik lezen'-plankjes en verzamelde inmiddels al meer dan tweehonderd vijfsterren-beoordelingen.  

 

Van nieuwe namen

Deze boeken van nieuwe auteurs verrasten de lezers op Hebban het meest.

Veel nieuwe (vooral internationale) namen in 2019. We beginnen dit overzichtje met het debuut van Alex Michaelides, De stille patiëntDe goede ontvangst van dit boek werd in september geïllustreerd met een vermelding in de Hebban 1000 (plek 430). VN gaf drie sterren, Hebban vier en dat is een uitstekende start. Ook Hars van Ane Riel belandde nog nét in de lijst met duizend mooiste boeken aller tijden (994). Het boek kreeg vijf sterren van Hebban en van collega-recensenten bij NRC en De Standaard. Ook Rachel Caine start met het hoogste aantal Hebban-sterren. Stillhouse Lake is het eerste deel uit de Gwen Proctor-serie, waarin inmiddels ook deel twee is verschenen en deel drie is aangekondigd voor 2020. Datzelfde geldt voor de Spaanse Eva García Sáenz de Urturi. Haar debuut De stilte van de witte stad telt al meer dan tweehonderd vijfsterren-beoordelingen. Sinds een maand ligt ook het tweede deel in de winkel. De grootste internationale knaller op Hebban is eveneens het eerste deel van een aangekondigde reeks. In Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker maakt detective Sam Porter voor het eerst zijn opwachting. Ook van Barker verscheen nog in dit jaar het tweede deel. Het boek dat Horen, zien, zwijgen nog van zijn troon kan stoten is het boek dat nu al weken op nummer 1 in de Hebban Rank staat: Perfecte resten van Helen Fields

 

Van eigen bodem

Deze boeken van Nederlandse en Vlaamse thrillerschrijvers vielen ons op. 

Ook in deze categorie hadden we best nog een paar andere boeken kwijt gewild. Jeroen Windmeijer die met De offers naar Zuid-Amerika afreisde, het langverwachte derde deel van de Walter Lucius-trilogie, de vijfentwintigste thriller van Loes den Hollander. Maar we maakten andere keuzes. Natuurlijk kunnen we niet heen om publiekslieveling Esther Verhoef die met Façade - vier jaar nadat haar vorige thriller Lieve mama met de Gouden Strop werd bekroond - een nieuwe thriller afleverde. We moesten ook lang wachten op een nieuwe Charles den Tex, die uiteindelijk in oktober onder de titel Verloren vrouw het levenslicht zag bij zijn nieuwe uitgeverij. De meest in het oog springende introductie van een nieuwe Nederlandse thriller was dit jaar voor Thomas Olde HeuveltEchoZijn fans moesten er dan ook zes jaar op wachten, na zijn bestseller Hex. De eersteling van Arjan AlbertsNatan Z., was een van de thrillers op de longlist van de Hebban Debuutprijs 2019, dus verdient hiermee ook een plekje in deze lijst. Onder pseudoniem Joanne Carlton schrijft Sandra J. Paul thrillers voor volwassenen. Haar dystopische thriller Stof stond weken achtereen in de top drie van de Hebban Rank. Na Eva Monté kozen de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke voor hun nieuwe boek een nieuwe uitgever én een nieuwe naam. Stille wateren van Eva Nagelkerke verscheen in september. Na drie delen Bling Bling is het tijd voor Boem Boem. De voormalig woordvoerder van Brussels Airport, Jan Van der Cruysse, schrijft er lustig op los en leverde zijn vierde thriller af, het eerste deel in een nieuwe trilogie.   

 

Meer spanning

Bekijk hier een overzicht van verwachte thrillers in de eerste drie maanden van 2020. Elke week de verwachte thrillers in je mailbox? Meld je dan aan voor de thriller-verwachtnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 thrillers van 2019

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken