De hike

Alies_leest 11 juli 2025
De hike neemt je mee naar het prachtige Noorwegen. Elk jaar trekken Liz en haar drie beste vriendinnen samen op reis en spenderen ze een korte vakantie in het buitenland. Dit jaar is het Liz’ beurt om te kiezen en zij stelt een wandeltocht in de Noorse bergen voor. Niemand staat echt te springen om dit avontuur, maar het is traditie, dus vertrekken ze vol goede moed op pad.

Elk van de vriendinnen heeft zo haar eigen problemen en het komt eigenlijk wel goed uit om er samen even tussenuit te zijn. Gaandeweg leren we meer over hun persoonlijkheden en wat hen bezighoudt, mede doordat elk hoofdstuk verteld wordt vanuit het perspectief van één van hen.

Wanneer ze eindelijk aan hun meerdaagse trektocht beginnen, barst letterlijk en figuurlijk de storm los. Ze raken verzeild in noodweer en moeten schuilen. Maar dan stuiten ze op iets wat verborgen had moeten blijven. Vanaf dat moment verandert hun uitstapje in een strijd om te overleven.

De hike begint als een roman over vriendschap en persoonlijke beslommeringen, maar slaat halverwege om in een spannende thriller. Het thrillerelement komt relatief laat, maar zodra het er is, zit je meteen in de spanning tot het einde.

Het is zelfs zo’n boek dat ik nog eens zou willen herlezen. Wat begint als een vriendschapsverhaal, eindigt in een beklemmende overlevingstocht die je als lezer echt bij de keel grijpt. Een verrassende leeservaring die meer in z’n mars heeft dan je op het eerste gezicht zou denken.

Meer recensies van Alies_leest