Er ontbreekt iets, maar je ne sais quoi...

Alies_leest 20 oktober 2023
Er was eens iets anders vertelt het verhaal van Assepoester, maar dan door een andere bril. Namelijk door deze van haar stiefmoeder. Iedereen kent wel het verhaal van Assepoester, hoe ze door haar stiefmoeder en -zussen slecht behandeld werd. Wel, dit boek toont de lezer het verhaal vanuit een ander perspectief. Is het effectief wel allemaal zo gegaan zoals het sprookje ons doet geloven en is de stiefmoeder echt wel zo slecht als men zegt?

In het boek maken we kennis met Agnes, een klein meisje, geboren als laatste dochter in een arm gezin. Omdat haar ouders haar niet meer kunnen onderhouden, wordt ze naar Aviceford Manor gestuurd, om daar aan de slag te gaan als wasmeisje. Vanaf dat moment wordt haar leven heel zwaar. Na enkele jaren wordt ze buitenhuwelijks zwanger, wordt ze verdrongen uit het landgoed en moet ze in het dorp haar mannetje zien te staan. Door volharding lukt haar dat wonderwel. Uiteindelijk, door alweer een tegenslag, moet ze aan de slag als kindermeisje en moet ze haar 2 dochters achterlaten in het klooster.
Ze voltrekt haar rol als kindermeisje van Elfida zeer goed en uiteindelijk trouwt ze zelfs met Elfida's vader. Hierdoor kunnen haar dochters eindelijk terug naar huis komen.
Wanneer de vader sterft, gaat de bal aan het rollen. Vanaf dan veranderd Elfida in Assepoester en nemen de roddels een loopje met de waarheid.

Er was eens iets anders kan je gewoon als apart boek lezen. De kennis van Assepoester is niet echt nodig, maar wel handig om telkens de link te kunnen leggen. Het boek leest vlot weg, maar toch ontbreekt er een "je ne sais quoi" om het voor mij een goed boek te maken. Het kon me niet helemaal bekoren. Misschien omdat het me niet vastgreep van de eerste moment, het gaat gewoon zijn gangetje en het verhaal wordt verteld. Er zijn geen echte hoogtes en laagtes en ik vermoed dat het mij daarom niet helemaal kon boeien. Maar ik snap wel dat anderen hier een andere kijk op hebben.

Meer recensies van Alies_leest