'Een interessant en origineel verhaal.'
De dame des doods, Cherry, zou je niet zijn opgevallen in het vliegtuig, totdat ze doet wat ze doet. Ze gaat ineens in het gangpad staan, van het vliegtuig, en telt af. Zodra ze klaar is, wijst ze plots naar een man en vertelt hem dat ze een hersenbloeding verwacht. Zo gaat ze bij iedereen langs. Ze vertelt over de doodsoorzaak en leeftijd bij overlijden. Niemand gaat er serieus op in, totdat de voorspellingen ineens uit beginnen te komen….
Mijn allereerste kennismaking met de boeken van Moriarty, maar wel een leuke kennismaking die zeker smaakt naar meer.
Dit verhaal wordt van veel verschillende kanten belicht. Zo lees je over het leven van Cherry en hoe het was om te leven met haar moeder die een waarzegster was, maar ook over de levens van passagiers die hun dood voorspeld kregen. Zo is Leo altijd druk bezig met zijn werk, waardoor hij weinig tijd voor zijn familie over heeft. Hij krijgt te horen dat hij aan een bedrijfsongeval overlijdt op 43- jarige leeftijd. Wanneer zijn vrouw hierachter komt wil ze dat hij stopt met werken, verhuizen en meer tijd met zijn familie doorbrengt. Ook lees je het verhaal van een moeder die te horen krijgt dat haar zoontje zou overlijden door verdrinking. Ze meldt hem aan bij verschillende zwemscholen zodat hij weet hoe hij zich moet redden in het water mocht er ooit wat gebeuren.
Het boek zet je wel aan tot nadenken. Als je je doodsoorzaak en leeftijd van je overlijden te weten komt, zou jij je leven dan anders gaan leiden om dat lot te ontwijken?
Het idee van een medium dat iedereen een voorspelling geeft is een ontzettend leuk en origineel concept. Een medium doet in principe nooit zulke voorspellingen, dus wat heeft ervoor gezorgd dat Cherry dit ineens begint te doen?
Hoewel het een dikke pil is zorgen de vlotte hoofdstukken ervoor dat je er lekker snel doorheen gaat. Er komen veel personages voor, maar ik had gelukkig geen moeite om ze allemaal uit elkaar te houden. Juist al die verschillende levens maken het verhaal interessant en meeslepend. Je krijgt het idee dat je de personages goed leert kennen.
‘Dat ene moment’ is een interessant verhaal dat je laat nadenken over hoe je je eigen leven zou gaan leiden als je weet waaraan je dood gaat en wanneer.