De eigen waarheid van Joran van der Sloot

Amber Drenth 27 mei 2025
Precies vijf jaar na de verdwijning van Joran vermoordde hij Stephany Flores.
Nu hij God en zijn dochter in zijn leven heeft, vindt Joran het tijd dat de waarheden aan het licht komen. In dit boek vertelt hij over zijn gok- en drugsverslaving, moorden en andere misdaden. Ook vertelt hij over zijn tijd in verschillende gevangenissen, zijn vrouw en dochter. Dit is het verhaal van Joran, maar of dit de echte waarheid is….

John van den Heuvel ontving in 2022 in zijn postvak bij de Telegraaf een geel schriftje. Het bleek het aangekondigde dagboek te zijn. Het eigen onderzoek van John is de 4- delige Videoland-serie geworden. Uiteraard heb ik die direct hierna gekeken.

We lezen over de jeugd van Joran. Hij is verwend, ging wiet roken en begon te gokken en stelen. In de serie werd gezegd dat zijn vader hem om 12:00 in de nacht nog €100,- kwam brengen zodat Joran door kon blijven gokken. Gewoon op een schoolavond!

Indien je echt meer wil weten over de moorden, dan raad ik je dit boek niet aan. Voor mijn gevoel werden de moorden in drie zinnen beschreven en ging het vooral om de gevolgen voor hem. Dat hij verhoord werd, moest vluchten, opgepakt wordt, zijn leven in de gevangenis etc. Ik miste empathie naar de nabestaanden. Dat dit zijn verhaal is en dat het over hem gaat is begrijpelijk, maar ik had er iets meer van verwacht. Aan de andere kant, dit is Joran, dus misschien waren mijn verwachtingen aan de hoge kant.
Indien je dus meer wilt weten over zijn leven, dan is dit boek perfect.

Voor de afpersing van de moeder van Natalee werd hij in Amerika ook berecht. Als hij de waarheid zou spreken zou die gevangenisstraf tegelijkertijd lopen met de gevangenisstraf in Peru. Hierdoor hoefde hij dus minder lang in de gevangenis.
Hij benoemt regelmatig in het boek dat hij van alles heeft lopen uitkramen om maar geld te krijgen. Dit boek voelt eerlijk gezegd weer als een middel om geld te verdienen of puur voor de deal met Amerika en dat hij dus niet zo lang hoeft te zitten.

Zoals John van den Heuvel aankaart in de serie kloppen sommige ‘feiten’ van Joran gewoon niet. Hierdoor vind ik het boek zelf erg ongeloofwaardig, maar interessant was het wel.
Ik kan hier letterlijk zelf een boek gaan schrijven over wat ik wel niet van deze griezel vind en de mensen die hem adoreren. (Kijk vooral de serie, want ugh die Mary Hamer doet wel erg vreemde uitspraken)

Persoonlijke mening:
Als ik zeg dat ik tijdens het lezen van dit boek vaak met mijn wenkbrauw omhoog heb gezeten, lieg ik niet. Deze man blijft mij verbazen.
Zo is hij nu vader van een dochter, maar vind hij ook dat doordat hij zich aan God heeft overgegeven, dat hij is vergeven en zich nergens meer over hoeft te schamen. Sorry, maar vergiffenis verdien je absoluut niet na deze dingen die je gedaan hebt. De nabestaanden moeten hier ook voor altijd mee leven.
Om dan nog maar te zwijgen over al die vrouwelijke aandacht die hij krijgt. Hoe kun je hier nou interesse in hebben? In iemand die twee vrouwen heeft vermoord?

Serie:
De serie vond ik niet veel meer vertellen dan het boek. Er worden wat mensen geïnterviewd die er vroeger mee te maken hebben gehad, maar waar het allemaal op neer komt is dat ze niet geloven dat Joran nu de waarheid vertelt. Bepaalde ‘waarheden’ in zijn verhaal kunnen gewoon niet kloppen. Als hij Natalee op het strand vermoord heeft, waarom is er geen bloed gevonden? Bovendien zegt hij dat hij haar net ver in zee heeft gebracht. Dan had ze toch ergens aan moeten spoelen?
Ook wordt een oude schoolvriend voor de bus gegooid. Joran heeft ooit eerder verklaard dat hij hem geholpen zou hebben, maar nu zegt hij dat hij deze jongen helemaal niet kent.

Kortom, ik geloof er helemaal niets van. In 2045 komt Joran vrij en ik ben heel benieuwd of dit boek het laatste is wat we nog van hem gaan horen voordat hij vrij komt.

Meer recensies van Amber Drenth