Op zoek naar een belangrijk boek in een Schots kasteel
Vorig jaar ontdekte ik de kerstboeken van Jenny Colgan, dé manier om in de stemming te komen voor de feestdagen. Dus toen Ilona een oproep deed voor een kerst-buddyread van Jenny’s nieuwste boek, wilde ik daar graag aan mee doen. Het is tenslotte nooit te vroeg voor kerst!
Het verhaal in het kort: Mirren heeft ooit een bijzonder boek gevonden dat nu in een Londens museum tentoongesteld wordt. Wanneer ze het daar opnieuw gaat bekijken, ontmoet ze Jamie – een wat excentrieke Schot die haar uitnodigt naar zijn kasteel te komen. Daar wil hij samen met haar op zoek naar een kostbaar boek dat hem kan helpen het peperdure onderhoud van zijn kasteel te bekostigen. Tot Mirrens verrassing blijkt ook haar oude rivaal Theo mee te doen aan de zoektocht… Al snel raken ze volledig ingesneeuwd en moeten ze, gewapend met cryptische aanwijzingen en raadsels, het boek proberen te vinden – vóór het te laat is.
Dit is gewoon kerst in boekvorm. De setting – een oud kasteel in de Schotse sneeuw – is pure magie. Waar sommige lezers misschien vooral genieten van opbloeiende liefde, werd ik vooral gegrepen door de slimme raadsels van Jamies grootvader. Die waren zo knap bedacht dat ik voortdurend benieuwd bleef hoe het zou aflopen. Je voelt dat Jenny Colgan hier veel aandacht en plezier in heeft gestoken.
Daarnaast vond ik het mooi hoe Mirren gaandeweg ontdekt dat haar drukke Londense leven eigenlijk niet meer bij haar past — en dat ze pas echt gelukkig is in het ruige, hartverwarmende Schotland. Ook Jaimie ontdekt dat hij altijd gedaan heeft wat van hem verwacht wordt, en hij eigenlijk zijn leven een hele andere wending zou willen geven. Juist dat besef schept een band.
De leuke en eigenzinnige bijpersonages geven het verhaal extra kleur en warmte, waardoor je het boek in één adem uitleest.
Een sfeervolle, hartverwarmende roman vol sneeuw, geheimen en een vleugje liefde – absoluut een aanrader voor de donkere winterdagen!