Een emotionele rollercoaster met verrassende wendingen en onthullingen
Ik heb bij uitgeverij AmboAnthos iets heel bijzonders gewonnen: iedere maand mag ik een boek uitkiezen uit hun nieuwste uitgaven. Wat een luxe — dat wordt een jaar lang genieten! Voor januari koos ik Geschenk van de zee van Julia R. Kelly, een boek waar ik al veel lovende reacties over voorbij had zien komen.
Het verhaal in het kort:
In een klein vissersdorpje in Schotland spoelt op een dag tijdens een storm een jongetje aan op het strand. Tot ieders verbazing lijkt hij sprekend op het zoontje van Dorothy, dat jaren geleden plotseling verdween. Dorothy is lerares en daarom wordt besloten dat zij tijdelijk voor de jongen zal zorgen, totdat zijn ouders zijn gevonden. Wat begint als een emotionele en pijnlijke situatie, zorgt er langzaam maar zeker voor dat Dorothy’s bevroren hart weer begint te ontdooien.
Wat een bijzonder en aangrijpend verhaal. Natuurlijk word je als lezer nieuwsgierig naar wat er zich in het verleden precies heeft afgespeeld, maar de ware kracht van het boek zit in de subtiele ontwikkeling van Dorothy. De komst van de jongen zet iets in beweging: ze wordt gedwongen haar moeilijke jeugd en haar verdriet onder ogen te zien. Langzaam zie je haar veranderen en voorzichtig verbinding maken met de dorpsbewoners die ze jarenlang op afstand hield.
De flashbacks geven het verhaal extra diepgang. Ze zorgen ervoor dat je Dorothy steeds beter leert begrijpen en stukje bij beetje ontdekt wat er vroeger is gebeurd. Tegelijkertijd houden ze de spanning vast. Ook de dorpsbewoners krijgen meer kleur: waar ze in eerste instantie afstandelijk of zelfs hard overkomen, blijken ook zij hun eigen verdriet en geschiedenis met zich mee te dragen.
Geschenk van de zee is een emotioneel en sfeervol verhaal over schuldgevoel, vergiffenis en verbinding. De ruige, gure Schotse kust vormt daarbij een prachtig decor dat je moeiteloos voor je ziet. Heel knap gedaan!
Ik heb een deel van het luisterboek beluisterd en ook dat is absoluut een aanrader, het is heel mooi ingesproken.
Het verhaal in het kort: