Mooie boodschap maar wel wat langdradig

Anita Anita
7 mrt 2026

Soms kom je een boek tegen dat je meteen aantrekt door de sfeer die het uitstraalt. Dat was voor mij het geval bij Meet the Newmans.

Het verhaal volgt het gezin Newman, dat al jarenlang te zien is in hun eigen realityprogramma. Wanneer vader Del na een ongeluk in coma raakt, verandert alles. De kijkcijfers daalden al geruime tijd en ieder gezinslid wordt geconfronteerd met zijn eigen verlangens. Dinah wil niet langer de brave huisvrouw zijn, Guy wil eerlijk zijn over wie hij is en Shep wil zijn passie voor muziek volgen en is heimelijk verliefd op een vriendin van Guy. Zonder Del krijgen ze de kans om eindelijk zichzelf te zijn.

Ik heb voornamelijk naar het audioboek geluisterd en koos het in eerste instantie vanwege de cover, die echte old Hollywood vibes gaf. Die sfeer bleek ook perfect aan te sluiten bij het verhaal. Wel vond ik het boek soms wat langdradig om naar te luisteren. Mijn aandacht dwaalde regelmatig af en het tempo had hier en daar wat hoger mogen liggen. Toch bleef ik nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het gezin.

De vibe deed me denken aan Lessons in Chemistry. Als je dat een fijn boek vond, zul je waarschijnlijk ook van dit verhaal genieten. Het is bijzonder om te beseffen hoe anders het leven enkele decennia geleden was. Vrouwen konden bepaalde beslissingen niet nemen zonder toestemming van hun man, zoals het verkrijgen van de pil. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen, en gelukkig maar.

Ik vond het mooi hoe het gezin langzaam losbreekt van verwachtingen en ontdekt dat ze meer in hun mars hebben dan ze dachten. Vooral Dinah werd sterk neergezet: van onzeker en aarzelend naar iemand met een eigen stem.

Een origineel verhaal met een nostalgische Hollywoodsfeer en een mooie boodschap over groei en vrijheid.

Meer recensies van Anita