Heel anders dan haar andere boeken

Anita Anita
7 mrt 2026

Ik heb inmiddels twee boeken van Kate Quinn gelezen en halverwege dit boek moest ik even checken of ik niet per ongeluk de verkeerde schrijfster in gedachten had. Zó anders is The Astral Library dan haar andere werk!

Even heel kort:
Wat als er een geheime bibliotheek zou bestaan waar je letterlijk kunt vluchten in je favoriete boek? Wat als boeken niet alleen fantasiewerelden zijn, maar echte toevluchtsoorden voor mensen in nood? En wat zou je doen als die magische plek bedreigd wordt op een manier die bijna te absurd is om te bevatten?

Laat ik beginnen met te zeggen hoe knap ik het vind dat een auteur een verhaal kan schrijven dat zo sterk afwijkt van haar gebruikelijke stijl. Kate Quinn heeft haar liefde voor literatuur en voor andere auteurs duidelijk in dit boek verweven. De knipoog naar haarzelf op het einde vond ik heel grappig.

De personages zijn enorm divers, maar vooral Beau sprong er voor mij echt uit. Hij heeft een rijke multiculturele achtergrond, is biseksueel, flamboyant en eigenzinnig. Juist zijn authenticiteit maakt hem zo interessant. Het verhaal laat op een mooie manier zien dat mensen mogen zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven vormen naar de verwachtingen of normen van anderen.

Daarnaast draagt het boek een ijzersterke boodschap uit. In een tijd waarin we te maken hebben met book bans, en waarin bureaucratische beslissingen worden genomen door mensen die alleen gefocust zijn op geld en macht, voelt dit verhaal pijnlijk actueel. Het zet je aan het denken en hopelijk moedigt het je aan om te beschermen wat belangrijk is – of dat nu bibliotheken en boeken zijn, of bredere morele waarden en normen.

Ik moet wel zeggen dat ik het Engels soms lastig vond. Gelukkig heeft mijn Kindle een ingebouwd woordenboek, want dat heb ik regelmatig nodig gehad. Ook vond ik halverwege het voortdurend springen van boek naar boek soms wat verwarrend en langdradig, misschien mede doordat ik met de taal worstelde.

Dat neemt echter niet weg dat ik The Astral Library een bijzonder origineel verhaal vind, met een krachtige boodschap en geweldige, memorabele personages. Een boek dat anders durft te zijn – en daar juist in uitblinkt.

Meer recensies van Anita