Net zo indrukwekkend als haar autobiografie

Anita Anita
9 mrt 2026

Dit was een boek dat ik graag wilde lezen omdat ik enorm onder de indruk was van Finding Me, de autobiografie van Viola Davis. Haar levensverhaal maakte veel indruk op mij, dus ik was erg benieuwd naar haar fictiedebuut.

Ik heb naar het audioboek geluisterd en dat kan ik absoluut aanraden; Viola Davis heeft het zelf fantastisch ingesproken. Met haar stem brengt ze de personages echt tot leven, waardoor het verhaal nog intenser binnenkomt.

Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Alabama, midden in de Bible Belt. Judge Stone is daar een gerespecteerde rechter die bekend staat om haar rechtvaardigheid en haar inzet om de wet te handhaven en de gemeenschap veilig te houden. Dat verandert wanneer ze te maken krijgt met een controversiële zaak rond een 13-jarig meisje en de arts die haar heeft geholpen. De zaak verdeelt het stadje en zorgt voor felle reacties van de inwoners, die het proces op de voet volgen. Wat in de rechtszaal gebeurt, wordt al snel persoonlijk en de spanningen lopen zo hoog op dat de situatie steeds gevaarlijker wordt voor iedereen die erbij betrokken is.

De huidige situatie in Amerika laat zien hoe belangrijk het blijft om op te komen voor vrouwenrechten. Het maakte me opnieuw bewust hoe blij ik ben dat ik in een land woon waar vrouwen baas zijn over hun eigen lichaam. Viola Davis heeft ook eigen ervaringen in het verhaal verwerkt, wat het verhaal van Nova nog schrijnender maakt. Daarnaast laat het boek goed zien hoe moeilijk het kan zijn om je als zwarte vrouw staande te houden in een gemeenschap waar racisme nog steeds aanwezig is. Dat raakt niet alleen Nova, maar ook Judge Stone en haar familie, ondanks haar succesvolle carrière. Wat mij het meest schokte, is dat sommige strenggelovige mensen zich enorm druk maken over de beëindiging van de zwangerschap, maar nauwelijks oog hebben voor het welzijn van de 13-jarige Nova.

Ik hoop dat dit boek discussie op gang brengt, het lijkt me ook een geweldig boek voor boekenclubs. En mocht de aangekondigde verfilming er komen, dan hoop ik stiekem dat Viola Davis zelf Judge Stone speelt — zet de Oscar maar vast klaar.

Meer recensies van Anita