Heerlijke feelgood met oog voor een hedendaags probleem !

Ann Janssens Ann Janssens
20 mrt 2022

Goh, Eveline Heijnen, ik val met de deur in huis, maar ik hoop zoooooooo hard dat er nog een extra boek over Tessa en Boris in het verschiet ligt ! Wat heb ik GENOTEN van de wisselwerking tussen deze twee collega’s.

Tessa is een jonge wiskundeleerkracht die haast bezwijkt onder al het administratieve werk. Daarnaast staat ‘Nee’ zeggen niet in haar woordenboek. Bij het begin van het nieuwe schooljaar wordt ze tevens geconfronteerd met haar nieuwe collega Boris. Een zelfzekere dertiger die ze wegens zijn kordate houding liever mijdt.

De cover kan me niet direct overtuigen en geeft me een dubieus gevoel. Langs de ene kant komt de fel gekleurde tekening me tè kinderachtig over, iets was niet accordeert met de achtergrond van Tessa. Anderzijds trekt de zomerse sfeer en de speelse vormgeving me wel aan.

Het lijkt alsof ‘On(der)wijs druk’ uit de losse pols werd geschreven. Alsof de schrijfster liters thee (of koffie) naast zich neer had gezet en schreef schreef schreef … En eerlijk, zo leest het boek ook : lekker vlot. Met een thermos Earl Grey naast me ben ik doorheen het boek geraast. Je weet best wel hoe het verhaal zal aflopen, maar desalniettemin werkt de spanning tussen Tessa en Boris tè uitdagend en verslind je in zeer korte tijd het boek. Hun story is verre van saai !

Dit boek legt de focus niet uitsluitend op het romantische aspect, Heijnen richt haar pijlen ook op een veelkomend hedendaags probleem dat mentale instabiliteit veroorzaakt : verhoogde werkdruk. In deze feelgood is er niet enkel sprake over wederzijdse gevoelens, ook twijfelen we te vaak aan onszelf en geven we pas op als de gezondheid steken laat vallen. Hoe bolwerken we het soms toch allemaal ? Hoe vinden we een gezonde balans tussen privé en werk ? Hierbij haal ik dan ook mijn enige puntje van kritiek aan. Soms kreeg ik het gevoel dat het organisatorische, het psychische oogpunt de bovenhand had en de verliefdheid naar de achtergrond werd geduwd. Zelf heb ik een tamelijk stressy job waardoor er wel enige (ahum) herkenning was. Maar misschien geldt dat niet voor het grote publiek en haakt men daardoor iets sneller af of leest men iets vluchtiger doorheen deze passages.

Met de lente en zomer in het verschiet is ‘On(der)wijs druk’ een enorme aanrader ! Beide hoofdpersonages staan er, het is net alsof je ze kent. Ook de interactie tussen Tessa en haar zussen is hilarisch, een komische noot die ik enorm apprecieerde.

Met dank aan Books and Butterflies voor het recensie exemplaar en de mogelijkheid tot deelname aan deze blogtour.

4.5****1/2

Meer recensies van Ann Janssens