Waanzinnig !

Ann Janssens Ann Janssens
4 mrt 2022

Ik was al gek van het boek nog voor ik het gelezen had. Het kaft geeft een duistere sfeer weer, het ligt leuk in de hand en oogt gewoon prachtig. De zwarte achtergrond met de vermelding van schoppen, harten, klaveren en ruit geeft het spelgedeelte weer. Hamley Books heeft wederom gezorgd voor een fijne afwerking, zowel aan de binnen als buitenkant.

En dan de inhoud van het verhaal … er zijn gewoonweg te weinig superlatieven om dit boek te beschrijven ! Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord, maar laat ik eerlijk zijn dat Pamela Sharon me al vanaf de eerste pagina in haar grip had. ‘Oktober Koning’ is met z’n ruim 400 pagina’s misschien een afschrikker, maar het leest zo vlot weg. Bij aanvang wordt er voldoende tijd gespendeerd om te wennen aan de vier deelnemers. Hun hoofdstukken worden telkens met een bijpassend teken weergegeven, zodat je direct weet welke speler er aan het woord is. Al snel zit je in het ritme van het boek en is het werkelijk een uitdaging om het even weg te leggen.

‘De hypotheek van mijn huis aflossen, schulden afbetalen, mijn ex laten zien dat ik financieel onafhankelijk ben en zijn alimentatie niet nodig heb. Zekerheid afkopen.’

Vier deelnemers krijgen een uitnodiging. Eén van hen maakt kans om tien miljoen euro te winnen … Is een mensenleven zoveel geld waard ? Mara, Dex, Julia en Vincent hebben elk een totaal andere achtergrond en hebben niet zozeer een duwtje in de rug nodig om een stap te zetten in het spel. Elk van hen heeft zo zijn of haar reden om deel te nemen en kans te maken om Oktober Koning(in) te worden. En ja, misschien zijn de beweegredenen een tikkeltje cliché-matig, maar je hebt juist zo’n personages nodig om van een basisverhaal tot een waanzinnig verhaal te komen.

Deze thriller kent een prachtige samenhang van voldoende uitgediepte personages en spanningselementen. Sharons schrijven is de perfecte lijm om deze twee samen te brengen tot een thriller om U tegen te zeggen. Sommige spelen zijn best wel heftig, maar desalniettemin leesvoer waar elke spanningsliefhebber van houdt. Het is niet enkel de vlotte manier van schrijven die jou inpalmt, maar ook haar fantasierijke, vernieuwende gedachtegang dat intrigerend werkt.

5*****

Meer recensies van Ann Janssens