Angst stress, wat doe je ertegen?

Voor de leesclub van de Boekenreizigers lazen we ook ‘ABC Anxiety and Stress Relief’ van Tim Van Rooijen.
Een zelfhulpboek. Dat is sowieso al niet echt mijn ding, maar goed, we moeten ook dingen buiten onze comfortzone lezen. Alleen, dit was meer een dagboek van de auteur, over de technieken die hij had toegepast om van zijn angsten en stress af te komen..
Ik vroeg me af of mensen die echt met angsten, burn-out, overmatige stress kampen de rust vinden om een dergelijk boek te lezen en dan de technieken te gaan toepassen? Ik betwijfel dat eerlijk gezegd.
Verder waren de tips die gegeven werden ook wel van de simpele soort waarvan ik denk dat mensen die met dergelijke problemen te kampen hebben, die heus al wel uitgeprobeerd hebben. Stel dat ze ze nou toepassen en het werkt niet, wordt hun probleem dan niet net groter, zat ik me vaak af te vragen?
Ik zou vrienden of kennissen die hiermee kampen toch naar professionele hulpverleners doorverwijzen en dan zelf op de achtergrond aanwezig zijn om te luisteren, maar tips geven, blijf ik moeilijk vinden omdat wat voor mij werkt daarom niet voor een ader goed is en die andere dan vaak wéér een negatief gevoel over zichzelf krijgt. En net dat kan hij dan heus we missen. Zo werkt voor mij zingen of muziek maken en als ik dat tegen niet-zangers zeg krijg ik vaak verbaasde blikken.
Ik zou erg voorzichtig zijn met ‘goede raad van tante Kaat’.
Wat me ook een beetje ergerde was dat het boek in het Engels geschreven is. Nee, ik heb niets tegen Engels, helemaal niet, maar een andere taal is toch weer een bijkomende stap die iemand die al moeilijkheden heeft moet nemen. En nee, ik geloof niet in het fabeltje van ‘Het Engels begrijp ik beter’. Onzin. Je ziet ook dat er in het Engels een rommeltje gemaakt wordt van bepaalde terminologie, fear en anxiety worden door mekaar gebruikt, dat maakt de zaak er echt niet duidelijker op.
Ik wens de auteur in ieder geval een leven zonder verdere problemen, maar zijn boek aanraden ga ik niet doen. Sorry. Misschien als het in het Nederlands verschijnt en dan vertaald is door een vertaler die van wanten weet. Mocht de auteur dat willen, kan ik hem toppers op dat vlak aanbevelen.

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke