Psychisch lijden, een ziekte van deze tijd?
Voor de leesclub van De Boekenreizigers lazen we dit keer ‘Onzichtbaar paar’ van Dries Gilliaert, een jonge Belgische auteur. Een boek over en voor mensen die psychisch lijden. In onze wereld wordt er gelukkig maar steeds meer aandacht besteed aan psychische problemen, maar zeggen dat ze een probleem van deze tijd zijn vind ik maar ten dele waar. Mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, wisten heus ook wel wat psychisch lijden was, alleen was er minder tijd om eraan te werken op medisch vlak maar werden de mensen vaak toch beter opgevangen door familie, is mijn indruk. De auteur combineert proza met poëzie, een niet alledaagse verhaalvorm. Want dat is het toch echt wel. Een verhaal. Van mensen die psychisch in de knoop zitten, lijden, erg diep zitten in een maatschappij die, alhoewel er veel over gesproken wordt, psychisch lijden vaak toch nog in een verdomhoekje drukt, vaak uit onmacht, niet weten wat je ermee aan moet, maar zonder dan te beseffen dat je die mensen nog een keer extra belast.
Al is Nederlandse moderne poëzie niet echt mijn dada, in dit boek vond ik toch een aantal gedichten die ik de moeite van het herlezen waard vind. Ook de verhalen van de mensen zijn aangrijpend, soms liggen ze buiten mijn ervaringswereld maar net dat is natuurlijk goed om te beseffen dat waar sommige mensen het erg lastig mee hebben. Het was geen makkelijk boek. Ik vond het een boek dat je regelmatig even moest wegleggen en dan daarna weer verder lezen.
De auteur heeft een bijzonder taalgebruik, barok, bloemrijk soms wat exuberant waardoor niet iedereen er fan van zal zijn. Maar er is over nagedacht, het taalgebruik is ook vaak aangepast aan de psychische toestand van een personage. Ik vond dit erg knap gedaan, en hoop dat psychisch lijden daarmee ook weer meer onder de aandacht kan worden gebracht van ons allemaal, niet alleen van hulpverleners die vaak alleen al met de medisch-psychologische kant overbelast zijn, terwijl wij allemaal ons steentje kunnen bijdragen. Dat heeft de auteur heel mooi in beeld gebracht. Aanrader!