Historische roman, met veel invoelingsvermogen geschreven.

anne-marie margrete dewachter franke anne-marie margrete dewachter franke
24 mrt 2023

We bevinden ons in Antwerpen, het jaar 1869. In de 'vierde wijk, de parochie van miserie' zoals oudere Antwerpenaars ze ook nu nog noemen, ook al is de wijk eigenlijk de enige in de stad waar de mix van oude en jonge bewoners erg goed geslaagd is. Hoofdpersonage is eigenlijk Dimpna, een jong meisje dat na het verlies van haar familie de kost moet verdienen in een ietwat schimmig hoedenatelier. Dat de meisjes daar niet alleen hoedjes maken is al gauw duidelijk. Valentijn is het rollekind, het kind dat in de 'rolle' of 'rolleschuif' werd achtergelaten en die nu probeert zijn leven weer op de rails te krijgen als zeeman op de koopvaardij. Heel langzaam groeien Dimpna en Valentijn naar elkaar toe, maar er zit veel oud zeer dat een druk op de relatie legt. Bovendien staat de klassenmaatschappij van de negentiende eeuw nog als een huis, wat ook niet bevorderlijk is voor een jong meisje als Dimpna. En toch zal ze doorzetten, zal ze proberen iets van haar leven te maken. Want hoe mooi de historische achtergrond ook gepenseeld werd, het onderliggende verhaal is universeel en van alle tijden. Mensen op zoek naar liefde, vriendschap, geborgenheid.
De auteur wist de sfeer in deze wijk bijzonder goed te beschrijven. Het deed me denken aan de verhalen van mijn vader, over zijn kindertijd en jeugd en over zijn moeder en grootmoeder. Als jong kind en tiener nam hij me mee naar die wijken en vertelde honderduit. Mijn oma langs moederskant had dan weer andere ervaringen, zij was een generatie jonger dan Dimpna herinnerede zich het Sint-Elisabethgasthuis zoals het toen genoemd werd, erg levendig. Al die verhalen kwamen naar boven en gaven het boek voor mij nog een extra dimensie. De rolle werd na tijden afgeschaft, maar helaas was het nodig dat ze opnieuw werd ingevoerd, zo'n 20 jaar geleden, al noemen we het dan nu de vondelingenschuif. Het systeem met de kaartjes bestaat ook nu nog. Ik vond dit een prachtig boek, een universeel verhaal, dat je in veel tijdsgewrichten zou kunnen plaatsen, elk met zijn eigen karakter. Dat het in Antwerpen speelde, bijna op wandelafstand van mijn huis, maakte het erg bijzonder en ik heb afgesproken met een vriendin om nog een keer te gaan wandelen in die wijken. Het boek is een absolute aanrader! Ik kijk uit naar een volgend boek van deze auteur!

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke