Aanrader
De Russische connectie is het vervolg op De Parijse connectie. Dat boek heb ik niet gelezen maar dat maakt niets uit De Russische connectie is prima als losstaand boek te lezen. De hoofdpersonen zijn inspecteur Julius Katz ( hij heeft gevochten in de Atjeh-oorlog en heeft nachtmerries over die afschuwelijke tijd ) en journaliste Ida de Morsain. Zij hebben een geheime verhouding.De epiloog begint in Rusland : een mysterieuze ontmoeting tussen de tsarina en een geheim agent. Het eerste hoofdstuk opent met de achtervolging van rechercheur Katz op een zakkenroller en diens handlangers.Na een aanslag in Londen moet Julius Katz bij de hoofdcommissaris komen.Het blijkt dat de Russische geheime dienst probeert om Europa de destabiliseren om aanslagen tegen de tsaar te voorkomen. Men vreest voor aanslagen in Amsterdam. Eerst lijkt Nederland gespaard te blijven maar dan ontploft er een tram vol passagiers midden op De Dam.Katz moet infiltreren in kringen van socialisten, communisten en het terroristische Comité van de Daad. Ondertussen start Ida , als journaliste, haar eigen onderzoek. Haar zus is namelijk zwaar gewond geraakt bij de aanslag op de Dam. Geholpen door Ida ontdekt Katz de voorbereiding van een grote aanslag bij de opening van het fonkelnieuwe Centraal Station in Amsterdam waarbij duizenden toeschouwers aanwezig zullen zijn. Kunnen ze dit tegenhouden?Wat een fantastisch boek. Aangename schrijfstijl,korte hoofdstukken en spannend het hele boek door met veel verrassende wendingen. Diverse verhaallijnen welke later perfect samenkomen tot 1 verhaal.Aanrader!