Het verborgen verleden prachtig verweven met het heden
Het verborgen verleden van Marijke Vos is een sterke start van een nieuwe historische trilogie. Het verhaal speelt zich deels af in Londen in 1907, waar de uitgever Theodor Royce zich weinig van de sociale normen van die tijd aantrekt en openlijk opkomt voor vrouwenrechten. Wanneer hij verliefd wordt op de actrice Sophia zet dat zijn leven totaal op zijn kop. In het heden volgen we Jane, een ambitieuze redacteur bij uitgeverij Royce House, die haar plek probeert te veroveren in een door mannen gedomineerde werkomgeving. Wanneer zij per toeval een geheim uit het verleden ontdekt, raken beide verhaallijnen met elkaar verweven.
Wie de eerder verschenen Ridgewood Hall trilogie van Marijke Vos heeft gelezen weet wat je kan verwachten qua schrijfstijl en afwisseling in tijdlijnen. In het laatste seriedeel getiteld James’ geheim komt Theodor Royce als bijpersonage voorbij. Dit bleek niet alleen voor mij een favoriet karakter, ook de auteur vond dat Theodor zijn eigen boek verdiende. En nu enkele jaren later is daar het eerste deel van een nieuwe historische trilogie.
Misschien speelt mijn liefde voor de eerdere trilogie en mijn werkervaring bij een feministische organisatie mee, maar wat dit boek extra boeiend maakt is het thema vrouwenrechten, zowel in het verleden als in het heden. Marijke Vos laat zien dat de strijd van de suffragettes nog altijd relevant is en weet dit op een overtuigende en soms confronterende manier te verwerken in haar verhaal. De frustraties van Jane op de moderne werkvloer voelen herkenbaar en actueel, terwijl Theodors steun voor vrouwenrechten in 1907 juist waardering oproept. Deze twee tijdlijnen versterken elkaar enorm goed en maken het meer dan alleen een historische roman, maar ook actueel en herkenbaar.
De situaties voelen realistisch aan en uit het leven gegrepen, waardoor je als lezer gemakkelijk met de personages meeleeft. Zowel Jane als Theodor zijn gelaagde personages die echt aanvoelen en met wie je graag meeleeft. Ook van de andere karakters leer je enkele van hun sterke en zwakke punten kennen, waardoor het allemaal realistisch aandoet. De beeldende schrijfstijl en de opbouw, waarbij steeds kleine stukjes van het mysterie worden prijsgegeven, zorgen ervoor dat je blijft lezen. Ook de afwisseling tussen de tijdlijnen houdt de aandacht vast en zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar hoe alles samenkomt. Tegelijkertijd blijven er ook nog enkele zaken onopgelost, wat nieuwsgierig maakt naar de volgende delen in de trilogie. Extra leuk, voor wie James’ geheim gelezen heeft, zijn de verwijzingen naar personages uit dat boek, die weer een mooie toevoeging vormen in dit verhaal.
Het verborgen verleden is een geweldige start van de Royce House-serie. En het smaakt naar meer, inclusief weer eens een tripje naar mijn favoriete stad Londen. De combinatie van romantiek, spanning, historische elementen en feminisme levert een verhaal op waarvan je hoopt dat het nog lang niet afgelopen is. Een aanrader voor liefhebbers van historische romans met sterke vrouwelijke personages en een vleugje romantiek.
Ik heb dit boek op uitnodiging van de uitgever gerecenseerd. Dit doet niets af aan aan mijn oprechte en eerlijke oordeel.