De sterren boven Bagdad
Huda en Rania waren vroeger hartsvriendinnen, maar die vriendschap is de laatste jaren enorm bekoeld. Huda werkt nu als secretaresse op de Australische ambassade, waar zij Ally leert kennen. Angst en dreiging neemt steeds meer toe in Bagdad en de geheime dienst dwingt Huda om een vriendschap met Ally op te bouwen. Wanneer zij steeds meer onder druk komt te staan, komt zij weer in contact met Rania en alle drie de vrouwen beseffen dat ze elkaar moeten vertrouwen om de toekomst van hun kinderen zeker te stellen.
De Australische Gina Wilkinson heeft als vrouw van een diplomaat tijdens het Saddam Hoessein regime een jaar in Bagdad gewoond. Dit merk je aan de beeldende schrijfstijl van Wilkinson, waardoor je tijdens het lezen ook echt het idee hebt dat je in Bagdad door de stoffige straten loopt.
In ‘De sterren boven Bagdad’ leren we drie sterke vrouwen kennen, doordat het verhaal wisselend vanuit hun eigen perspectief wordt verteld. Het verhaal is mooi geschreven en je voelt heel sterk de angst en onmacht die vooral Huda’s leven beheerst. Hoewel het verhaal niet waargebeurd is, is het wel gebaseerd op waargebeurde feiten. Mensen werden tijdens het regime van Saddam Hoessein onder druk gezet door de geheime dienst en gedwongen om informatie te delen. Hierdoor kruipt het verhaal in ‘De sterren boven Bagdad’ onder je huid en laat het je niet meer los tot de laatste bladzijde. Wie kan je vertrouwen in een land dat door angst en wanhoop geregeerd wordt?
Het verhaal begint in een redelijk langzaam tempo, waarin je de vrouwen goed leert kennen. Je begrijpt waarom Huda informatie doorspeelt naar de geheime dienst, ondanks dat dit compleet tegen onze waarden en normen in gaat. Naarmate het verhaal vordert en Huda en Rania steeds meer onder druk komen te staan, begint de snelheid erin te komen en uiteindelijk kom je bij een razend spannende ontknoping. Het is een prachtig en ontroerend verhaal over vriendschap en drie sterke vrouwen die door wanhoop gedwongen worden tot een zeer moedig besluit.