Het Moezelmeisje
Dit boek las ik voor www.vrouwenthrillers.nl.
Marelle Boersma staat bekend om haar ‘Ik vertrek’-thrillers en zij kan dat als geen ander beschrijven, omdat zij zelf ook geruime tijd in Portugal gewoond heeft en de laatste jaren in Frankrijk vertoeft. Zij weet dan ook als geen ander welke onzekerheden er komen kijken bij een vertrek naar het buitenland en dit benut zij goed in haar thrillers.
In ‘Het Moezelmeisje’ vertrekt Emma naar het Duitse Cochem, gelegen in de Moezel, om alcoholvrije wijn te gaan maken. Haar vader en broer bezitten daar een wijnboerderij en ondanks dat ze hen al 15 jaar niet gezien heeft, hoopt ze bij hen haar droom waar te mogen maken. Vlak na aankomst wordt Emma geconfronteerd met een tweetal misdrijven en heeft haar broer een ernstig ongeluk. Emma heeft zo’n vermoeden dat deze zaken met elkaar in verband staan en gaat op onderzoek uit.
De cover van ‘Het Moezelmeisje’ brengt je in een heerlijke vakantiesfeer. Een vrouw in een relaxte poze met een glas wijn in haar hand en omgeven door wijnranken. Goed gekozen bij het verhaal, zodat je direct weet dat wijn een grote rol speelt in het boek en de hoofdrol weggelegd is voor een vrouw.
Het verhaal van ‘Het Moezelmeisje’ wordt vanuit het perspectief van Emma en Angelika verteld. Emma, de hoofdpersoon van het verhaal, is een ondernemende vrouw die op zoek is naar antwoorden uit zowel het heden als het verleden. Ze is niet alleen naar Cochem gekomen om alcoholvrije wijn te maken, maar ook om wraak te nemen op haar verleden. Wraak op haar vader en broer die 15 jaar geleden zijn vertrokken en haar bij haar moeder hebben achtergelaten. Angelika is één van de plukkers die in dienst is van de vader van Emma. De groep waar Angelika onderdeel vanuit maakt, reist gedurende het seizoen door Europa om de wijnboeren te helpen oogsten op de steile hellingen waar de wijnranken staan. Eén van de groepsleden is verdwenen en wordt later dood teruggevonden. Angelika is net als Emma een onderzoekend persoon en wil de waarheid boven tafel krijgen. Maar de vrouwen twijfelen of ze elkaar wel kunnen vertrouwen in hun zoektocht.
Marelle heeft twee sterke vrouwen in de hoofdrol gezet, maar er komen nog vele andere personages voorbij. En hoewel deze slechts een bijrol spelen in het verhaal, leer je ze toch net genoeg kennen om je verbonden met een ieder van hen te voelen. De sfeer in het verhaal voelt beklemmend en kil aan, terwijl het verhaal zich afspeelt tijdens een warme nazomer. Er is een bepaalde mate van spanning aanwezig, maar onvoldoende om je op het puntje van je stoel te houden. Wel lees het verhaal makkelijk vanwege de korte hoofdstukken en de nieuwsgierigheid die gewekt wordt om te willen weten hoe het afloopt. Het einde was redelijk voorspelbaar, maar toch is het een heerlijke thriller om te lezen met een goed glas Moezel-wijn in je hand.