Het sanatorium
'Het sanatorium' is het debuut van Sarah Pearse waarin zij haar lezers meeneemt naar hotel Le Sommet in de Zwiterse Alpen. De hoofdpersoon in het verhaal, Elin Warner, bezoekt dit hotel samen met haar partner Will om de verloving van haar broer Isaac en Laure te vieren. Ze raken vast te zitten in het hotel door het slechte weer een lawine die de enige toegangsweg geblokkeerd heeft. Het hotel, wat vroeger een sanatorium was, veranderd in een schimmige donkere wereld als Laure verdwijnt en een van de personeelsleden dood gevonden wordt.
Sarah heeft personage Elin sterk neergezet. Elin is een rechercheur die met bijzonder verlof is doordat een traumatische gebeurtenis haar aan het wankelen heeft gebracht. Ondanks waarschuwingen van haar partner, duikt zij in haar 'oude' rol als blijkt dat de plaatselijke politie niet naar het hotel kan komen en Elin de waarheid boven tafel wil krijgen. Door de wankele geest van Elin, maakt zij meermaals de verkeerde inschatting/beoordeling wat de spanning in het verhaal houdt. Dit verhaal leest vlot door de prettige schrijfstijl van Sarah en de relatief korte hoofdstukken. Het einde is verrassend, mede doordat je door de dwalingen van Elin steeds op het verkeerde been wordt gezet.
Hoewel het verhaal een prima basis heeft, zitten er nog wel veel open eindjes in en oogt het daardoor erg rommelig. Alsof het verhaal eerst nog 100 bladzijden langer was en er flink in geschrapt moest worden. Toch is het een sterk debuut en kijk ik uit naar een vervolg.