Heerlijk vervolg op Onder de Spaanse zon!
Linda, Judith en Ellen zouden voor altijd in Spanje kunnen blijven. Linda heeft namelijk een heel dorp gekocht: Nueva Vida! Omdat ze er een veilige haven van wil maken voor iedereen die rust zoekt, stort Linda zich volledig op de renovatie van het dorp. Zo hoeft ze ook niet aan Mark te denken, die thuis in Nederland zit en van niks weet. En ook niet aan Alejandro… Ellen maakt zich zorgen over haar huwelijk met Nick, maar hij lijkt haar helemaal te zijn vergeten. Judith heeft steeds vaker last van duizelingen en vermoeidheid, wat is er met haar aan de hand?
Anna Thomas is het pseudoniem van Marja West waaronder zij feelgood romans schrijft. Marja is fulltime schrijfster en naast feelgood schrijft zij ook thrillers onder het pseudoniem Anna West. ‘Zonder jou’ is het tweede deel in de Nueva Vida-serie.
Dit boek is op zich prima los te lezen, maar ik zou toch adviseren om eerst ‘Onder de Spaanse zon’ te lezen. In dat deel leer je Linda, Judith, Ellen, hun mannen Mark, Paul en Nick en de perikelen in hun huwelijken kennen. Dan begrijp je wellicht ook beter hoe de dames zonder hun mannen in Spanje terecht gekomen zijn.
In ‘Zonder jou’ volgen we vooral de verhaallijn van Linda en Mark. Ieder hoofdstuk wisselen deze twee karakters elkaar af, waardoor je hen nog beter leert kennen. Linda, een vrouw met een obsessie voor planningen, en Mark, een man die een grote hang heeft naar zijn vroegere jeugd en daarom dagelijks in zijn vaste stamkroeg te vinden is. Linda voelt zich in Spanje helemaal thuis en mist Mark geen seconde. Wel hangt continue haar schuldgevoel boven haar hoofd, want in al die weken heeft ze Mark nog niets laten weten. Mark is ergens opgelucht dat Linda vertrokken is, de manier waarop vind hij minder en daarom weigert hij ook om haar te contacten. Markt probeert zijn leven weer op te pakken zonder Linda en komt er dan ook al snel achter dat er geen toekomst meer voor hen samen is.
Het is erg leuk om te lezen hoe het de dames in Spanje vergaat. Anna schrijft heel beeldend, dus je het al snel het gevoel om zelf ook in het Spaanse dorp te verblijven onder de olijfboom met een wijntje uit een flesmand. Ook de gevoelens waar Linda mee worsteld sinds haar vertrek uit Nederland, worden meelevend beschreven. De mannen lijken zich ook prima zonder de vrouwen te vermaken. Nick stort zich direct op zijn collega, waar hij al langere tijd een geheime relatie mee had en Mark gaat werken in zijn stamkroeg, waar hij zich meer thuis voelt dan in zijn eigen huis. Alleen de verhaallijn van Paul blijft een beetje vaag. Hij komt wel regelmatig voorbij en lijkt zich meer zorgen te maken over zijn Range Rover waar de dames mee vertrokken zijn, dan om Judith. Ook is niet duidelijk of hij haar nog wel terug wil. Maar wellicht wordt dit in een volgend boek verder uitgewerkt.
‘Zonder jou’ is een heerlijke feelgood roman, welke je een paar uurtjes heerlijke leesplezier geven. Toch een klein minpuntje van kritiek: op de achterflap lees je wat Linda van plan is met het dorp, terwijl zij dit pas in de laatste 20blz van het boek bedenkt. Maar verder heb ik genoten van het verhaal en kijk ik uit naar het derde deel!