Wie speelt de echte hoofdrol in dit stuk?
Het doek gaat open en we zien Ruby, Sady, Jess en Bel op het toneel staan. Vier leerlingen aan de prestigieuze, in Londen gevestigde theaterschool Orla Flynn Academy. Zijn elkaars concurrenten, allen getalenteerd maar ook elkaars hartvriendinnen. In dit verhaal zijn het niet deze vier jonge meiden die de hoofdrollen opeisen, maar hun niet minder ambitieuze moeders die er alles aan doen om hun talentvolle dochter aan de top te krijgen.
‘De understudy’ begint met de vondst van een muziekdoosje in de locker van Jess. De ballerina mist haar armen en hoofd en er wordt direct naar Ruby gewezen als schuldige. Vorig schooljaar heeft zij namelijk Jess gepest en haar buitengesloten uit de vriendinnenclub. Inmiddels is alles bijgelegd en hoor Ruby weer bij de club, maar is dit wel terecht? Ruby ontkent dat zij iets te maken heeft met het muziekdoosje en de blik komt te liggen op Imogen. Een nieuw, beetje vreemd, meisje op de toneelschool, maar het muziekdoosje is gevonden op haar eerste dag op deze school. De moeders van de meiden doen er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen.
Het verhaal is geschreven vanuit de moeders en de focus wisselt elk hoofdstuk. Hierdoor leer je de moeders steeds beter kennen. De moeder van Sade, zakenvrouw Elise, gaat erg ver in haar zoektocht naar de waarheid. En dit neemt de Amerikaanse Kendall, de moeder van Ruby, haar niet in dank af. Zij dragen een groot geheim met zich mee en Kendall heeft liever niet dat dit aan het licht komt. Bronnie, de moeder van Bel, werkt op de theaterschool en heeft de rol gekregen van een lieve, zachtaardige vrouw. Maar blijft zij in haar rol op het moment dat de ontknoping nadert? En we hebben Carolyn, juriste en moeder van Jess. Zij heeft eigen ambities, maar daarover heeft ze nog nooit iemand verteld.
Naarmate het verhaal vordert, worden er steeds meer geheimen onthuld. Hierdoor wordt duidelijk dat de vriendschap tussen de moeders geveinsd is en steeds verder uit elkaar valt, terwijl hun dochters juist veel closer worden. Door de vele hoofdrollen in het verhaal en dus de vele wisselingen in perspectief, worden de verschillende karakters mijn inziens onvoldoende uitgediept. Ook is het hierdoor moeilijker om je aandacht bij het verhaal te houden en is de spanningsboog ver te zoeken. Het is een vermakelijk verhaal met een verrassend wending aan het einde, maar voor een thriller mist het de nodige spanning.
‘De understudy’ is een samenwerking van vier schrijfsters die elk hun specialisme hebben in het thriller genre. Ze hebben tijdens het schrijven een goed evenwicht gevonden tussen hun verschillende schrijfwijzen. Elke schrijfster heeft één verhaallijn van de moeders voor haar rekening genomen, maar je hebt als lezer niet het idee dat je bij een switch van perspectief ook switcht van schrijfster. Dat is zeker knap gedaan!