Advertentie

Marieke Damen (Doetinchem, 1976) begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na diverse publicaties van korte verhalen en twee kinderboeken, maakt ze met Stilleven haar thrillerdebuut.
Twintig jaar lang hebben Monica en haar zus Manuela geen contact gehad met elkaar. Wat is er vroeger gebeurd? Op een dag wordt Monica, die inmiddels kunstenares is, benaderd door haar zus Manuela om een portret voor haar te schilderen.
Het verhaal bestaat uit twee tijdlijnen, 2020 en 1998. In dat laatste jaar was Monica 10 jaar en Manuela 15. Ze groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Hun woonomgeving is dus allesbehalve veilig en ze worden liefdeloos opgevoed. Ook op school heeft Monica het niet gemakkelijk, omdat ze uit een asociale wijk komt. Gelukkig heeft ze veel steun van Manuela.
Monica heeft veel talent voor schilderen en tekenen. Dit heeft ze niet van haar ouders. Maar van wie dan wel? Van haar moeder mag ze haar tekenkunsten niet aan haar vader laten zien. Wat schuilt hier achter? Samen met haar zus vindt ze een plekje om te schilderen in een verlaten gebouw. Daar leert ze een oude man kennen die haar helpt bij het schilderen. Hij blijkt haar moeder te kennen. Wie is hij?
De cover valt meteen op. De twee grote ogen kijken je aan en het bloed aan het gezicht maakt je nieuwsgierig. De vinger op de lippen zegt dat je moet zwijgen. Of niet?
Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en de tijdlijnen wisselen elkaar af. Het heeft een hele fijne schrijfstijl, zodat je door wil blijven lezen. Want je wil eigenlijk zo snel mogelijk weten hoe het eindigt. Marieke Damen heeft met dit debuut een verhaal geschreven waar de spanning steeds blijft sluimeren Ik kijk zeker uit naar het volgende boek.

Reacties op: Topdebuut

73
Stilleven - Marieke Damen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners