De enigma trails
Jasper mag deelnemen aan de Enigma Trails. Deze vindt plaats op het eiland DracoVi, waar het de bedoeling is om verschillende puzzels op te lossen. Ook is veel van wat hij ziet een onderdeel van een levensechte simulatie waardoor hij niet weet wat echt is en wat niet. Maar al snel in het spel beginnen er deelnemers te verdwijnen en weet Jasper niet meer wat deel is van het spel en wat echt is. Wat is er echt aan de hand op het eiland?
Belangrijk om te weten is dat dit een interactief boek is. Je kan zelf bepaalde keuzes maken en aan de hand daarvan lees je bepaalde hoofdstukken of bepaalde delen van hoofdstukken. Persoonlijk vind ik dit wel een leuk concept, maar toch vond ik dit verhaal wat tegenvallen.
Ik heb dit boek als ebook gelezen, maar vond dat niet echt goed te doen voor dit verhaal. Er komen regelmatig afbeeldingen in voor die je nodig hebt om puzzels op te lossen. Alleen zijn deze zo klein in het ebook dat het bijna onmogelijk is om deze op te lossen. Aan het begin van het boek staat wel een link en een QR-code naar de website waar normaal de puzzels op te vinden zijn. Zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt omdat voor mij een boek leesbaar moet zijn zonder mijn gsm te moeten gebruiken.
Gelukkig staan er helemaal achteraan in het boek wel de antwoorden. Ik heb dan wel niet kunnen meezoeken naar antwoorden, maar dankzij de antwoorden wist ik wel elke keer in welk hoofdstuk ik verder moest lezen.
Om dit verhaal optimaal te lezen, moet je ook iets om te noteren bij je hebben. Je moet bepaalde antwoorden en punten onthouden en dan is het wel zo handig als je deze later kan terugvinden. Als je je boek gewoon thuis leest, maakt dit natuurlijk niets uit. Ben je echter van plan dit boek bijvoorbeeld onderweg te lezen, maakt het dat wel een stukje moeilijker. Dus dat is misschien wel handig om te weten voor je start met lezen.
De keuzes die je in dit boek maakt, leiden je naar verschillende kleine delen van het verhaal. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaald stukje tekst lezen, maar andere stukjes overslaan. Aangezien dit steeds maar om kleine delen gaat, zullen de grote lijnen van het verhaal wel voor iedereen hetzelfde zijn, maar de details zullen zeker anders zijn.
Het verhaal zelf is wel mooi bedacht. Het is wel een boek voor jongere lezers, maar bevat zeker genoeg spanning en mysterie. Hierdoor leest het heel vlot en door de interactie zit je ook sneller in het verhaal. Het is alleen het eerste deel van een tweedelige serie, dus als je alles in één keer wilt lezen moet je best ‘De Enigma Finale’ ook al hebben.