De bibliotheek van Parijs
Bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles
3,5⭐
"Kon ik maar vooruitlezen in het boek van mijn eigen leven om mijzelf gerust te stellen."
Parijs, 1939. Odile is begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Een droom die al snel veranderd in een nachtmerrie als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De bibliotheek blijft open, maar al snel zijn Joodse bezoekers niet meer welkom. Odile en haar collega's nemen een groot risico om hun Joodse abonnees toch te voorzien van hun boeken.
In "De bibliotheek van Parijs" staat de liefde voor boeken centraal. Er worden veel titels van boeken en citaten genoemd. Het is een historische roman, fictie, maar deels op waarheid gebaseerd.
De opbouw van het verhaal vind ik erg traag. De kennismaking met de personages zijn goed uitgewerkt maar voor mij iets te uitgebreid. Halverwege het boek start de oorlog en begint mijn interesse in het verhaal te komen. Vanaf dat moment leest het verhaal ook vlotter.
Het verhaal springt tussen het jaar 1939 en 1983 heen en weer. Je leest over Odile tijdens de oorlog en over Lilly in de jaren '80. De verhaallijn van Lilly vond ik zelf overbodig, de verhaallijn van Odile is boeiend genoeg. In het begin kon ik ook de connectie tussen Odile en Lilly niet goed plaatsen, maar later wordt dat wel duidelijk.
Door het lezen van de achterflaptekst dacht ik dat het een historische oorlogs roman zou zijn. De oorlog speelt zeker een rol maar ik had andere verwachtingen. Hierdoor had ik waarschijnlijk voor mijzelf een andere voorstelling van het verhaal gecreëerd. Daarom was ik wel iets teleurgesteld.
De cover is prachtig, een hele goede keuze. Dit boek zou je alleen al kopen voor de mooie cover!
Als ik puur kijk naar het verhaal zonder de achterflaptekst is "De bibliotheek van Parijs" een mooie historische roman. Vol liefde, vriendschap en verraad.
Waar ik fijne uurtjes aan beleefd heb, en wat mij een nieuw stukje geschiedenis bijgebracht heeft.
Dankzij de uitgeverij mocht ik dit boek lezen, dank hiervoor!