Geschiedenis om niet te vergeten
Het kindertransport - Fedor de Beer
⭐⭐⭐⭐⭐
Deze maand heb ik een aantal jeugdboeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog is een stukje geschiedenis wat mij heel erg aanspreekt. Geschiedenis verhalen spreken mij altijd aan, maar de periode 1940-1945 heeft mijn voorkeur. Wanneer het tijdens de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog ging, had de docent meteen mijn aandacht.
Maar nu over het aangrijpende boek "Het kindertransport".
In "Het kindertransport" lees je het verhaal van de dertien jarige Marit en haar familie. Als haar oma komt te overlijden duiken in een rap tempo verschillende raadsels op. Marit speurt in het nu en in het jaar 1943.
Met hulp uit onverwachte hoek zit Marit ineens midden in de Tweede Wereldoorlog en krijgt ze antwoorden op haar vragen. Ook komt ze steeds dichterbij de waarheid over haar oma.
Het kindertransport is een heftige gebeurtenis, maar Fedor heeft dit voor kinderen op de juiste manier weten te verwoorden. Duidelijk, kindvriendelijk maar wel zoals het gegaan is. Het is een aangrijpend verhaal maar ik vind dat Fedor dit heel mooi beschreven heeft. Een verhaal wat ik niet zal vergeten.
Het verhaal over Marit heeft schrijver Fedor verzonnen, maar is wel gebaseerd op de vreselijke gebeurtenis: het kindertransport.
In juni 1943 zijn alle Joodse kinderen, die aanwezig waren in kamp Vught per trein via kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gebracht. Bij aankomst werden de kinderen vermoord.
Fedor de Beer schreef dit verhaal ter nagedachtenis aan de kinderen die hun dromen nooit waar konden maken. Het kindertransport mag niet vergeten worden.