Stil van..

De boekenkast van Bianca De boekenkast van Bianca
16 mrt 2021

Ik zal je bewaren - Jeska Verstegen
Uitgeverij: Querido (Kee - ri-doo en geen Kwee-ri-do )

"Ik weet dat mama thuis is want ik hoor haar muziek-gordijn. Mozart gaat op als ze genoeg heeft van de buitenwereld. Soms sluit ze ook de echte gordijnen, het daglicht moet dan uit het zicht. Als het kon zou ze de wereld laten oplossen, zoals suiker in warme thee."

Dit is het begin van " Ik zal je bewaren". Een verhaal over een gezin waarvan de moeder leeft met een trauma dat is opgedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is het verhaal van Jeska Verstegen. Alhoewel Jeska in het verhaal Jesje heet en het verhaal hier en daar aangepast is, is dit een autobiografische jeugdverhaal. In "Ik zal je bewaren" vertelt Jeska over haar eigen jeugd en over de familie van haar oma, een nichtje van uitgever Emanuel Querido.

De oorlog is een onderwerp waar niet over gesproken wordt bij Jesje thuis. De moeder van Jesje heeft vreselijke dingen meegemaakt tijdens de oorlog. Jesje heeft zoveel vragen over de oorlog waar ze maar geen antwoord op krijgt. Als haar dementerende bomma (oma), haar ook nog Hesje noemt en haar moeder zichtbaar dichtklapt, besluit Jesje zelf op onderzoek uit te gaan.

Wie is Hesje?
Wat is de reden waarom Jesje niet in de klas mag blijven als de meester voorleest uit "Oorlogswinter" ? En waarom mag Jesje die geruite jas toch niet? Lukt het Jesje om op deze vragen antwoord te krijgen?

Ik was hier echt even stil van. Sowieso grijpen verhalen over de Tweede Wereldoorlog mij erg aan.
De impact van een oorlogstrauma die het leven van de moeder van Jesje beïnvloed maar hierdoor ook het leven van Jesje. Dat moest ik echt even laten bezinken.

Aangrijpend verhaal wat heel beeldend geschreven is. Vanaf 11/12 jaar.

Meer recensies van De boekenkast van Bianca