Dick Conant: een fascinerende persoonlijkheid.
Dick Conant doorkruiste per kano heel Noord-Amerika, decennia lang.
In 2014 werd zijn kano gevonden. Van de man geen spoor.
Journalist Ben McGrath had de kanoman ooit toevallig ontmoet, en was gefascineerd door deze avontuurlijke mens.
Hij ging op onderzoek uit en interviewde ontelbare mensen die Dick gekend of even ontmoet hadden.Blijkbaar had Dick op velen een onvergetelijke indruk gemaakt.
Het boek staat dan ook vol met kleine en grote anekdotes, waardoor het een beetje rommelig is en waardoor het toch niet zomaar in één ruk uit te lezen is.
Als lezer kan je je wel een beeld vormen van wie Conant was: een intelligente man, die weg wilde uit de reguliere maatschappij.
Hij lijkt ook behoefte te hebben aan sociaal contact, … wat dan weer in tegenspraak is met zijn drang naar “alleen zijn”.
Dick Conant schreef zelf een soort van dagboek. Uit dat dagboek krijgen we hier en daar stukjes te lezen, die veel poëtischer zijn dan wat McGrath schrijft.
Al bij al een interessant boek.
De oorspronkelijke titel van het boek is “Riverman”, wat iets meer tot de verbeelding spreekt dan “De rivier”.
Citaat:
“Hij bleef zich maar afvragen wat hij had gedaan (in plaats van wie hij was) om zulke argwaan of ongemak bij anderen op te roepen. Geen enkel terloops moment ontsnapt aan de vorsende blik van de eenzame reiziger.
Conant was zich bewust van een paradox die inherent is aan kanovaren: de scheidslijn tussen gelukzaligheid en geestdodende verveling is soms zo goed als onzichtbaar.”(blz.129)