Prachtig
Rensing, de hoofdpersoon, is met recht een “ossenkop”: stug en onbuigzaam, maar hij wordt gedreven door dromen, ambitie en hij heeft een beperkt vermogen om zich uit te drukken. Ondanks zijn harde houding tegenover cliënten voel je als lezer zijn respect voor de dieren die hij slacht, en zijn bereidheid om de gemarginaliseerde Jans met respect en behulpzaamheid te behandelen.
Rensing is een buitengewoon vakman, maar dat blijkt niet genoeg voor een succesvol leven. Zijn vrouw Jacomine ziet beter hoe de wereld om hen heen verandert, maar Rensing blijft vasthouden aan zijn eigen pad. Al vroeg voel je dat het niet goed met hem zal aflopen, wat de spanning in het verhaal vergroot.
Manik Sarkar schrijft prachtig: hij doseert precies goed, laat veel aan de verbeelding over en zet karakteristieke personages neer die direct overtuigen. Het verhaal bleef me boeien van begin tot eind en liet me met veel sympathie achter voor Rensing, ondanks zijn tekortkomingen. Een heel mooi en gelaagd boek!