Waardig debuut

ElsDeveuster 09 juni 2025
Sprokkelaars is een waardig debuut van Mira Aluç.
In een observerende stijl wordt het verhaal verteld van Jong, een richtingloze pas afgestudeerde jongen die gaat werken in de partijloods van zijn oom. Hij komt terecht in een micromaatschappij waarin verschillende werelden elkaar kruisen en vindt betekenis in de kleine dagelijkse dingen zonder het nastreven van een uitgesproken zinvolle invulling.
De kracht van de vertelling zit in het alledaagse. Alles kabbelt voort zoals in het leven.
De loods ligt vol met spullen en die spullen spelen ook regelmatig een rol in het boek. Het eerst motto van het boek verwijst ook naar spullen, een citaat uit : The system of objects ( Jean Baudrillard)
Ook een illustrerend citaat uit het boek, blz 134 : "Mijn oom was een partijpelgrim, begreep dat spullen eerlijker zijn dan mensen. Ze demonstreren of je arm of rijk bent, verfijnd of barbaars, middelmatig of uitzonderlijk. Spullen liegen niet, verraden genadeloos waar je bij hoort. Tot welke tijd, bij welke plek en in welk hokje . Maar nooit of je goed bent of slecht. "
Lees dit debuut ! Het is het waard.

Meer recensies van ElsDeveuster