Problemen die er geen zijn

ElsDeveuster 06 april 2022
Ik ben geen kenner van het oeuvre van Brusselmans. Ooit las ik een boek van hem, vele jaren geleden en dat beviel me niet. Ik weet niet eens meer welk boek het was. Geen van zijn bekendsten.Het bleef bij dat ene boek. Tot ik onlangs op uitnodiging van een vriendin mee ging luisteren naar Brusselmans die naar de plaatselijke bib kwam. Ik vond dat ik tegen dan toch wat van zijn werk gelezen moest hebben. Dus nam ik zijn nieuwste boek ter hand : een verhalenbundel. Het moest lukken kort voor de datum toch enkele verhalen gelezen te hebben.
Wat beviel mij deze verhalenbundel : Problemen die er geen zijn. Alle verhalen gaan over mensen met een zekere kwetsbaarheid, ze zijn wat bizar of stellen bizar gedrag. En ze hebben problemen. Maar als je ieders probleem naast mekaar zet dan kan de ene over de andere stellen : dat zijn problemen die er geen zijn.
Een aanrader voor wie eens wat anders wil. Brusselmans, toch een buitenbeentje in onze Nederlandse literatuur. Op de ontmoeting vertelde hij dat vele Nederlandse kranten geen boeken meer van hem willen recenseren. Erg toch ? Weet je : hij laat zijn personages dingen zeggen die vele mensen denken maar die je niet meer luidop mag zeggen. Jammer dat de humor en ironie niet gesmaakt worden. Ik kijk uit naar zijn nieuw werk.

Meer recensies van ElsDeveuster