Missing link

ElsDeveuster 03 april 2025
Ik kreeg dit boek aangeboden om te lezen en te recenseren omdat ik Vlaamse auteurs in de kijker wil zetten en steunen.
In recensies wil ik zo weinig mogelijk het verhaal opnieuw vertellen, want dan moet je het boek niet meer lezen, dan ken je het verhaal. Dus een zeer beknopte weergave waarover het gaat :
Tussen de dagen bestaat uit twee verhalen.
Een hedendaags verhaal waarin we Mauro volgen die van Italiaanse afkomst is met ouders als arbeidsmigranten, gehuwd docent met twee tienerdochters en een onverwerkt trauma uit zijn kinderjaren.
Het tweede verhaal speelt zich af in het 16e Eeuwse Italië met als grote thema en historisch feit de Gregoriaanse kalender en het schrappen van 10 dagen in 1582. We volgen het levensverhaal van Misa en het hoogtepunt van dit verhaal is dan de invoering van de Gregoriaanse kalender.
Beide verhalen zijn vlot geschreven, lezen als een trein en bevatten een zekere spanning.
De link tussen beide verhalen vind ik onduidelijk en kan ik alleen als een geforceerd iets zien. Voor mij had het niet gehoeven, op die manier werd het naar het einde toe voor mij te langdradig. Ik had liever een nog beter uitgewerkt en op zich historisch verhaal gelezen omtrent het uitgangspunt die de auteur als inspiratiebron had nl de schrapping van 10 dagen in 1582 met Misa als hoofdpersoon. Ik vind het een gemiste kans.
De auteur heeft ook een verantwoording toegevoegd waarom hij deze twee verhalen in één boek vertelt. Hij wou Jazz schrijven zoals jazzmuzikanten improviseren volgens een ABA-structuur. Misschien een goed idee maar voor mij niet geslaagd in dit boek. Het feit dat hij die verantwoording (moet) doen is veelzeggend, vind ik.
Dus drie sterren voor mij en geen vier ondanks het goede historische verhaal en de vlotte schrijfwijze. Zoals steeds, lees het boek en vorm jouw eigen mening !

Meer recensies van ElsDeveuster